Jak byłam piękna i młoda 😉 to często robiłam domowe likiery o wszelakich smakach, gdyż lubiłam je też pić. Obecnie wolę napić się czerwonego wina musującego, a nalewki i likiery gromadzić w barku. Teraz Piotrek przygotowuje domowe nalewki i słodkie likiery, którymi potem częstuje naszych gości. Niedługo Święta Bożego Narodzenia, można będzie poczęstować gości kieliszeczkiem czegoś mocniejszego. Dlatego dzisiaj podam przepis na banalnie prosty Likier czekoladowy, który można go pić niemalże natychmiast po przygotowaniu. Zamiast słodkiego mleka skondensowanego, można wykorzystać 300 ml mleka z butelki 3,5% i 100 g cukru pudru. Można taki domowy likier czekoladowy przygotować tuż przed świętami, zapakować w ozdobne buteleczki i podarować pełnoletnim gościom jako prezent gwiazdkowy. W zeszłym roku na prezenty dla gości przygotowana była nalewka pomarańczowo-kawowa oraz cytrynowa rozmarynówka.
Przepis na Domowy likier czekoladowy. Chocolate liquor:
Składniki na 500 ml:
100 g gorzkiej czekolady (jak damy więcej będzie likier miał ciemniejszy kolor)
250 ml mleka skondensowanego słodzonego
250 ml wódki
opcjonalnie przyprawę do piernika lub cynamon
Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki. Przekładamy do rondelka i zalewamy mlekiem.
Podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając, aż całość się połączy. Jak ktoś chce to można podrasować smak likieru i dodać przyprawę do piernika lub cynamon i wymieszać. Odstawiamy mleko czekoladowe do przestudzenia. Do zimnego mleka czekoladowego dolewamy wódkę i mieszamy całość najlepiej trzepaczką. Likier rozlewamy do butelek. Przechowujemy zamknięty w lodówce.
Zamiast gorzkiej czekolady możemy dodać 50-70 g kakao (rozpuszczonego wcześniej w 100 ml mleka 3,5%) a dla wzmocnienia likieru % wódkę zastąpić spirytusem (powiedzmy 150 ml spirytusu zamiast 250 ml wódki).
Fajny przepis, ja swojego czasu często przygotowywałem z masy krówkowej 😉 też dobry 😉
Dziś zrobiłam na mleku z butelki i likierek wyszedł przepyszny ☺
Mój likier się ściągnął. Dlaczego ?
Nie mam pojęcia, prosze dodać więcej alkoholu.
Za szybko wlewałaś alkohol.
Pingback: Przepis na likier czekoladowy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zrobilam, i dzisiaj sprobowalam. Likier ledwo co wyszedł z butelki. Dlaczego jest taki gesty ?
Jak i czym powinnam go rozrzedzic ? Dodam, ze alkoholowo jest dosc mocny.
Dodaj sobie mleka . Wyszedł gęsty bo takie proporcje. Następnym razem daj 150 ml mleka skondensowanego. On sam w sobie jest gęsty:)
Zamiast czekolady gorzkiej dodaj deserową.
A ja dodaję jeszcze napar miętowy. Jeśli ktoś lubi połączenie czekolady z miętą, to polecam gorąco 🙂
Ten czekoladowy odcień wygląda obłędnie, już wyobraziłam sobie smak 😀 Muszę zrobić jutro