Nalewka pomarańczowo-kawowa

Przepis na nalewkę pomarańczowo-kawową znalazłam w magazynie. Przepis trochę zmodyfikowałam po swojemu, dodając to i owo. W styczniu najważniejszy składnik nalewki- pomarańcze  były tanie i smaczne, postanowiłam to wykorzystać. Nalewka pomarańczowo-kawowa zachwyca smakiem. Trochę jednak trzeba poczekać na efekty, jednak warto!  (Ja czekałam 2 miesiące, gdyż nalewkę nastawiłam 9 stycznia). Nalewka jest bardzo bardzo pomarańczowa z lekko kawowym posmakiem. Nalewka jest mocna, słodka , o lekko bursztynowym kolorze. Ta nalewka też świetnie rozgrzewa w chłodne dni.

Nalewka pomarańczowo-kawowa

7 pomarańczy
1/2 kg cukru
1/2 litra wody
1/2 litra spirytusu
400 ml whisky
2 przecięte laski wanilii
garść ziaren kawy

Umyte gorącą wodą pomarańcze gęsto nacinamy nożykiem. We wszystkie otwory wciskamy ziarenka palonej kawy (musimy je schować się w skórce gdyż wypadną). Przygotowujemy syrop z cukru i wody: rozpuszczamy cukier we wrzącej wodzie. Do wystudzonego syropu wlewamy 1/2 litra spirytusu i 400 ml whisky. Układamy pomarańcze w dużym słoju. Pomarańcze zalewamy przygotowaną mieszanką alkoholową. Ja dodałam jeszcze 2 przecięte laski wanilii oraz wrzuciłam resztę ziaren kawy, które miałam przygotowane do nabijania pomarańczy. Zamykamy słój i czekam, min. 14 dni. Ja czekałam 2 miesiące, aby zlać nalewkę do innego naczynia. Zlewanie nalewki możemy wykonać przez gazę, ale dobrze zrobiona nalewka powinna być czysta i klarowna, moja taka była, wiece nalewałam do butelki przez lejek. Cieszymy się smakiem nalewki i planujemy wyrób kolejnej.

Nalewka pomarańczowo-kawowa to najlepsza nalewka jaką do tej pory robiłam.

Nalewka pomarańczowo-kawowa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

15 myśli nt. „Nalewka pomarańczowo-kawowa

  1. Pingback: Bajaderki piernikowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

    • Spirytus ma 96% etanolu. PO dodaniu 1/2 litra wody do 1/2 litra spirutusu, stężenie alkoholu spadnie do 48%. Więc wódka w zupełności wystarczy, nalewka będzie odrobinę słabsza. Gdzieniegdzie można kupić wódkę 45%, więc w tym przypadku więc juz prawie nie ma róznicy.

      Powodzenia!

  2. Dziękuję za inspirujący przepis 🙂 Nie mam dużego doświadczenia w tworzeniu nalewek i mam pewną obawe. Zalewa z wody, cukru, spirytusu i whisky nie przykryła całych pomarańczy… one z lekka dryfują na powierzchni. Czy nie będzie jakiś wykwitów na powierzchni??
    Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za liczne inspiracje.

  3. Pingback: Domowy likier czekoladowy. Chocolate liquor - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *