Kompot z porzeczek. Kompot porzeczkowy. Gotujecie domowe kompoty, czy wolicie sklepowe napoje? Ja w lecie z racji tego, że mamy działkę gotuję kompoty:Kompot z rabarbaru , wiśniowe, jabłkowe, śliwkowe.
Owocowe kompoty są bardzo zdrowe i doskonale gaszą pragnienie w letnie, upalne dni, no i są bardzo tanie.
Porzeczki w tym roku obrodziły, więc ugotowałam kompot z porzeczek. Kompot porzeczkowy jest pyszny, orzeźwiający, lekko kwaskowy, lubię ten sezonowy kompot . Najsmaczniejsze kompoty to kompoty schłodzone!
Składniki:
2 szklanki obranych z szypułek czerwonych porzeczek lub białych, czarnych porzeczek
1,5-2 l wody
cukier do smaku
Sposób przygotowania kompotu z porzeczek. Kompot porzeczkowy:
Porzeczki płuczemy na sicie, obieramy z szypułek i wrzucamy na gotującą się osłodzoną wodę. Słodzimy do smaku dodając ok. 1/3 szklanki cukru do ½ szklanki cukru. Gotujemy około 10-15 minut. Zostawiamy w garnku aby kompot porzeczkowy przestygł i naciągnął. Ostudzony kompot możemy przecedzić przez sito jeśli nie chcemy podać kompotu z owocami. Ja podaję kompot z owocami. Możemy kompot schłodzić w lodówce lub podać z kostkami lodu.
Jeśli macie więcej porzeczek to możemy przygotować porzeczkowy kompot na zimę w słoikach.
Jak przygotować kompot porzeczkowy do słoików?
porzeczki,
cukier,
woda,
Umyte i obrane porzeczki z szypułek i listków wkładamy do słoików do ok. ¾ wysokości słoika. Wsypujemy po 2-3 łyżki cukru na litrowy słoik. Jeśli lubimy bardzo słodkie kompoty to można dać więcej cukru. Zagotowujemy wodę i zalewamy wodą porzeczki w słoiku prawie do samego rantu. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je w garnku ok. 15-20 minut.
Och … to mój ulubiony sok. Kompot jest bardzo świeży i pyszny.
bardzo dobre