Pasta z selera. Pasta selerowa. Mało kto przedkłada liście selera nad korzeń. Często liście zostają wyrzucone po odcięciu korzenia, bo co można robić z tymi liśćmi? A liście selera są bogate w witaminy i sole mineralne. Mają też działanie przeciwzapalne, są moczopędne i redukują poziom złego cholesterolu, oraz obniżają ciśnienie krwi. Seler wspomaga też trawienie, polecany jest w kuracjach odchudzających.
Można liście selera wysuszyć lub zamrozić, można je potem wykorzystać do sporządzania naparów ziołowych i jako dodatek do potraw.
Dzisiaj proponuję przygotować pastę selerową ze świeżych liści selera. To świetna przyprawa bez dodatków, ulepszaczy, wzmacniaczy smaku. Pastę z selera zamknęłam w słoiczku. Może służyć jako dodatek do zup, sosów, zapiekanek, do kanapek. Pasta wymieszana z tartym parmezanem i mielonymi orzechami, czy migdałami będzie doskonałym Pesto do makaronu. Najlepszym momentem na ich zbiór jest lato i wczesna jesień. Dlatego warto zadbać o zrobienie zapasów na zimę. Tak samo można przygotować pastę z lubczyku, pietruszki, czosnku niedźwiedziego i innych.
Wystarczy zielone listki zmiksować z dodatkiem soli i oliwy. Sól i oliwa to idealne konserwanty, taką pastę można przechowywać, nawet do roku.
Polecam też przepis na pyszne pasty: pasta do słoików, pastę paprykową.
Przepis na 2-3 słoiczki pasty z selera:
10-12 łodyg selera wraz z liśćmi
ok. 2 łyżki soli (20g)
4 łyżki oliwy
Jak przygotować pastę selerową? Łodygi selera płuczemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Odrywamy liście. Kroimy i wraz z solą wkładamy do blendera. Miksujemy dolewając porcjami oliwę, aż do otrzymania pasty. Pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, na wierzchu polewamy oliwą i gotowe! Używamy według potrzeb. Smacznego!

Ja bardzo lubię zapach liści młodego selera. Chyba są tak samo aromatyczne jak lubczyk. Zupka na młodych jarzynach gotowanych z listkami pycha
Pingback: Pasta z lubczyku. Pasta lubczykowa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Witam,mam pytanie czy blendować same listki selera ,czy łodygi również.Dziękuję za odp. Pozdrawiam
Jak masz dobry blender to łodygi też można.