Pasta z lubczyku. Pasta lubczykowa

Pasta z lubczyku. Pasta lubczykowa. Domowe maggi.

Niedawno podawałam Wam przepis na pastę selerową, a dzisiaj przyszła pora na pastę z lubczyku. Roślina ta ma charakterystyczny smak i intensywny zapach, który określany jest jako „przyprawa maggi”, można z lubczyku przygotować domową przyprawę w formie pasty. Można też liście lubczyku wysuszyć lub zamrozić, aby je potem wykorzystać jako naturalny dodatek do potraw. Polecam też moje przepisy na pasty: Pasta paprykowa do słoików, Pasta paprykowa, Pikantna pasta chili i sos sweet chili

Pasta lubczykowaPasta lubczykowa

Lubczyk rośnie u mnie na działce od maja, nie zdążyłam go jednak w tym roku wcześniej przetworzyć, teraz przyszła na niego pora! Pastę z lubczyku robi się identycznie jak pastę z selera. Zapewniam, ze warto zadbać o zrobienie zapasów na zimę. Najważniejsze jest, żeby zdążyć przed kwitnieniem rośliny, gdy ma jeszcze intensywnie zielone liście.
Wystarczy listki lubczyku zmiksować z dodatkiem soli i oliwy.  Ja wykorzystuję sól morską, ale może też być kamienna, czy himalajska. Dodając sól i oliwę, naturalnie konserwujemy lubczyk, dzięki czemu można taką pastę długo przechowywać, nawet do następnego sezonu.
Idealna do zup i sosów. Rosół z lubczykiem jest najlepszy w smaku.

Składniki na pastę lubczykową. Przepis na 2-3  słoiczki pasty z lubczyku:
10-12 łodyg lubczyku wraz z liśćmi
ok. 2 łyżki soli (20g)
4 łyżki oliwy, może też być olej

Jak przygotować pastę lubczykową? Łodygi lubczyku płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Odrywamy liście. Kroimy  i wraz z solą wkładamy do blendera. Miksujemy dolewając porcjami oliwę, aż do otrzymania pasty niezbyt gładkiej. Jak chcecie idealnie gładką pastę z lubczyku wydłużcie czas miksowania. Pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, na wierzchu polewamy dodatkowo oliwą i gotowe! Używamy według potrzeb. Smacznego!

Ciekawostki o lubczyku:

Lubczyk (Levisiticum) to to bylina należąca do roślin selerowatych. Do Polski dotarła z Afganistanu i Iranu. Lubczyk jest rośliną wieloletnią, moja osiąga wielkość do 1,5 metra. Można wykorzystywać nie tylko liście ale i korzeń. Lubczyk stosowany jest nie tylko w kuchni, ale też jako środek leczniczy, szczególnie w nieżytach górnych dróg oddechowych, leczy niestrawność, ma właściwości przeciwgrzybiczne, traktowany jest też jako afrodyzjak, podobno zwiększa pobudliwość seksualną.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.