Torcik ze śmietaną, musem z melona i owocami.

Torcik ze śmietaną, musem z melona i owocami. Na Dzień Ojca, przygotowałam dla Mojego Taty torcik z bitą śmietaną, musem budyniowym z melona i owocami sezonowym na biszkopcie. A Wy co zaplanowaliście upiec dla Taty?

Na biszkopcie znajduje się warstwa masy budyniowej ugotowana na musie z melona, następnie warstwa bitej śmietany z żelatyną, sezonowe owoce i kolorowa posypka. Zamiast zmiksowanego melona można wykorzystać jakiś sok typu Kubuś. Warstwę budyniową robi się podobnie jak w ciastach Shrek czy Fiona. Jednak polecam moją wersję ze zmiksowanego melona, bo jest bardzo owocowa, zdrowa i smaczna.

Zamiast upiec biszkopt, możecie wyłożyć dno tortownicy okrągłymi biszkoptami.

Wszystko razem tworzy fantastyczną kompozycję smakową. To zdecydowanie najdelikatniejsze ciasto jakie przygotowałam do tej pory.

Przepisu na torty i ciasta z owocami:

torcik jogurtowy z owocami
tort z owocami
biszkopt z owocami i bitą śmietaną
biszkopt z bitą śmietaną, pianką z galaretki, owocami i cytrynową galaretką

Składniki na tortownicę 25 cm:

Biszkopt:
3 jaja średniej wielkości
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)
szczypta soli

Masa budyniowa:
1 melon miodowy – po zmiksowaniu 1 litr musu z melona wraz z sokiem
2  budynie waniliowe bez cukru (po 37 g) na 500 ml płynu (bez 1 łyżki, którą wykorzystujemy do biszkoptu)
1 galaretka brzoskwiniowa

Masa śmietanowa:
500 ml śmietanki kremówki 30%
1 żelatyna na 500 ml płynu, której się nie podgrzewa, ani nie łączy z gorącymi płynami tzw. sofort gelatine marki Puda
2 łyżki cukru pudru

Ponadto:
owoce sezonowe (borówki, maliny, brzoskwinia i czereśnie) i kolorowa posypka

Przepis na biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy, aż masa będzie lśniąca a cukier się rozpuści. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy po 1 żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z budyniem i powoli mieszamy łyżką silikonową aż do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Ja mam, silikonową tortownicę ze szklanym dnem, nie trzeba jej smarować tłuszczem, ani wykładać papierem do pieczenia.

Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową.

Masa budyniowa: Melona kroimy na pół, usuwamy pestki, a miąższ miksujemy blenderem. W szklance musu z melona rozpuszczamy suche budynie, resztę musu wraz z sokiem doprowadzamy do wrzenia w garnku. Cały czas energicznie mieszamy trzepaczką, wlewamy budynie i gotujemy, mieszając cały czas, aż masa zgęstnieje, następnie wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Gorący budyń wylewamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię i zostawiamy, aż będzie zimny.

Masa śmietanowa: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i suchą żelatynę, miksujemy do chwili połączenia się składników. Przekładamy masę śmietankową na zimną masę budyniową.

Ciasto posypujemy sezonowymi owocami i kolorową posypką, wstawiamy na 1 godzinę do lodówki by wszystkie warstwy dokładnie stężały.

Ciasto polecam kroić nożem zamoczonym we wrzątku.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.