Czy znajdzie się ktoś, kto nie lubi biszkoptu z owocami i z galaretką? Do tego bita śmietana!
Nie sądzę. To jest pyszne, lekkie i szybkie w przygotowaniu ciasto. Mój biszkopt to doskonała „baza” do wszelkich tortów, rolad i torcików z owocami. Zawsze wychodzi delikatny i puszysty, musi się udać!
Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt roladę z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami.
Przepis na biszkopt z owocami z galaretką i bitą śmietaną na dużą blachę ok. 35 x 25 cm:
Składniki na biszkopt
1 szklanka mąki pszennej lub 2/3 szklanki pszennej+1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
3 jajka
ok. 2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka margaryny do posmarowania papieru
2 łyżki kakao
Składniki na masę:
400 g jogurtu greckiego
2 galaretki truskawkowe( u mnie Winiary)
Truskawki
Składniki na górną warstwę:
1 galaretka truskawkowa
truskawki
400 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie biszkoptu:
Białka jajek oddzielamy od żółtek i wbijamy do miski, w której będziemy przygotowywać ciasto na biszkopt, a żółtka przekładamy do osobnego naczynia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Ubitą pianę łączymy z żółtkami, dodajemy przesianą mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia, oraz 2 łyżki kakao, mieszamy całość łyżką najlepiej silikonową. Na sam koniec wlewamy trochę wody i wszystko miksujemy na małych obrotach.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, który smarujemy odrobiną masła. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 17-20 minut. Biszkopt studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Przygotowanie:
2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy, gdy galaretka zacznie delikatnie tężec, łączymy ją z jogurtem greckim, oraz truskawkami pokrojonymi w drobną kostkę mieszając silikonową łyżką. Masę jogurtową z galaretką i truskawkami przekładamy na zimny biszkopt, wyrównujemy powierzchnię, na której układamy ozdobnie ćwiartki truskawek.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml wrzącej wody, studzimy, gdy zacznie tężeć, wylewamy ją na truskawki, wstawiamy blachę do lodówki aby wszystko dokładnie stężało.
Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, oraz rozpuszczoną żelatynę w 50 ml wody (przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu) uważamy, aby nie przebić śmietanki podczas ubijania, gdyż się zważy. Ubitą śmietankę przekładamy do silikonowego rękawa z karbowaną końcówką i dekorujemy powierzchnię biszkoptu z galaretką, ja zrobiłam śmietankową kratkę, która ułatwiła mi potem krojenie ciasta, gdy ciasto zastygnie, kroimy na kawałki i zjadamy ze smakiem. Smacznego!
swietne ciasto i podoba mi sie masa na jogurcie i galaretce 🙂
Jogurtowa masa z galaretką jest super pomysłem na lekki, pyszny deser. A ja uwielbiam słodkości 🙂
Pingback: Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię