Na naszej działce rośnie kilka krzaków aronii, jedna jest już wielkości sporego drzewka. Z tego jednego zebraliśmy 7 kg aronii. Z pozostałych ok. 1 kg. Z owoców aronii możemy przygotować pyszną konfiturę i sok. Przygotowuję przetwory z aronii nie tylko ze względu na ich smak, ale również ze względu na jej właściwości zdrowotne, szczególnie chroni przed chorobami serca. Wreszcie przyszła pora, aby przygotować pyszny i zdrowy sok z aronii, który będzie przeznaczony dla moich domowych nadciśnieniowców, będą mogli w naturalny sposób obniżać ciśnienie krwi. Aronia ma zwolenników i przeciwników ze względu na dosyć cierpki smak. Jeśli komuś to przeszkadza to można go niwelować przez zamrażanie owoców lub dodawanie liści wiśni do gotowania. Aronię należy po zerwaniu oczyścić, opłukać i osuszyć, ja włożyłam aronię do zamrażalnika. Są tacy co zostawiają aronię na krzaku i czekają do pierwszych przymrozków, ale wg mnie taka aronia nadaje się już tylko na nalewki.
- 5 kg oczyszczonych i przemrożonych owoców aronii
- 1 kg cukru
- 4 szklanki wody
- sok z 1 cytryny
Z 1 kg cukru i 4 szklanek wody gotujemy syrop. Do wrzątku wsypujemy owoce aronii, zagotowujemy, wyłączamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przecedzamy syrop przez gęste sito, dodajemy sok z cytryny i ponownie zagotowujemy sok. Gotujemy ok. 15 minut. Gorący sok rozlewamy do wyparzonych szklanych słoików. Pasteryzujemy w garnku ok. 15 minut. Wyjmujemy i chowamy w ciemnym, chłodnym miejscu. Sok po otwarciu możemy trzymać w lodówce do 3-4 dni.Z pozostałych owoców przygotowałam dżem.