Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych

Znający nasz blog wiedzą, że o tej porze roku zbieramy grzyby, a przy okazji mamy trochę ruchu na świeżym powietrzu, bo bardzo lubimy chodzić z Piotrem po lesie.  W lesie jest zatrzęsienie kurek, podgrzybków, a ostatnio w dębach trafiliśmy na borowiki ceglastopore, my nazywamy je borowiki ceglaste, sporo osób jednak nie zbiera tego gatunku uważając go za grzyb trujący, charakteryzuje się tym, że przekrojony lub uszkodzony szybko zmienia barwę na ciemnoniebieską. Nie suszymy borowików ceglastoporych gdyż spożywany może być tylko po obróbce termicznej, gdyż surowy, niedogotowany lub niedosmażony jest trujący. My wykorzystujemy tego borowika przygotowując z jego udziałem sosy i zupy.

Polecam też:

zupę grzybową z prawdziwków i podgrzybków.
Zupa z suszonych podgrzybków.
Zupa grzybowa (z czosnkiem niedźwiedzim)
Zupa a la flaczki

Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych jest pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca, jest idealna dla amatorów grzybów.
ZUpa grzybowa z borowików ceglastoporych

Zupa grzybowa

250 g borowików ceglastoporych
600 ml rosołu
1 łyżka masła
1 cebula
50 ml śmietany 30 %
sól i pieprz w młynku
natka pietruszki

Przygotowanie:

Grzyby myjemy i kroimy w plastry, a korzonki od borowików w paseczki. Cebulę drobno siekamy i szklimy na roztopionym maśle. Dodajemy borowiki i dusimy ok. 5 minut. Wlewamy gorący rosół i gotujemy 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę wlewamy do gorącej zupy, pozostawiamy na ogniu, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, Zupę grzybową podajemy natką pietruszki, możemy też przygotować grzanki. Smacznego.

Zupa grzybowa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych

  1. Pingback: Zupa kurkowa. Zupa z kurek - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *