Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili

Dzisiaj proponuję Wam przygotować pyszny krem gruszkowo-czekoladowy. Co niektórzy przygotowują czekośliwkę, to czekogruszka też może być 😉 Dodatkiem do gruszek są dwa rodzaje czekolady: gorzka i gorzka z chili, nie ma w nim grama dodatkowego cukru. Krem jest delikatnie pikantny. Wyglądem i konsystencją przypomina Nutellę, ale jest bez konserwantów i sztucznych dodatków, śmiem powiedzieć, że w smaku jest lepszy od Nutelli. Zapakowałam krem do słoików, gdyż tego kremy nie może go zabraknąć wśród moich przetworów na zimę.  Ten domowy gruszkowo-czekoladowy krem jest gęsty, pyszny i zdrowy. W tym roku przygotowałam też pyszny mus jabłkowy, oraz powidła śliwkowe bez cukru, one też będą świetnym dodatkiem do ciast, naleśników czy gofrów.

Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili  na zimę:
Krem gruszkowo-czekoladowyKrem gruszkowo-czekoladowy

Składniki:
2 kg dojrzałych gruszek
100 g gorzkiej czekolady
50 g gorzkiej czekolady z chili

Przygotowanie:
Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Obrane gruszki przekładamy do garnka, dusimy na małym ogniu do momentu całkowitego rozgotowania się gruszek i częściowego odparowania soku. Gruszki możemy zmiksować blenderem na idealnie gładką masę. Do masy gruszkowej dodajemy oba rodzaje czekolady, mieszamy cały czas aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki krem. Gorący krem z gruszek i czekolady przekładamy do słoików i pasteryzujemy. W wysokim garnku wyłożonym ściereczką ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, wlewamy gorącą wodę do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut od momentu zagotowania.

* Przepis na 4 słoiki pojemności 0,300  ml.

Krem gruszkowo-czekoladowykrem gruszkowo-czekoladowy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.