Filet z kurczaka w panierce z krakersów z piekarnika . Pieczone stripsy z kurczaka. Aby po upieczeniu mięso kurczaka było soczyste i kruche moczę je kilka godzin w jogurcie. Zamiast bułki tartej czy mąki kukurydzianej wykorzystałam do panierowania zmielone krakersy.
To odchudzona wersja stripsów z kurczaka smażonych na patelni. Polecam też upiec filet z kurczaka, to idealna wędlina drobiowa na kanapki.
Filet z kurczaka w panierce z krakersów, składniki dla 3-4 osób:
3 pojedyncze piersi kurczaka
1 szklanka jogurtu naturalnego, u mnie domowy jogurt
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka suszonego oregano
200 g słonych krakersów
Jak przygotować filet z kurczaka w panierce z krakersów? Pieczone stripsy z kurczaka. Piersi drobiowe oczyszczamy z błonek, płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym, każdy kawałek kroimy w plastry, a następnie w cienkie paski.
Jogurt wlewamy do naczynia, wkładamy paski kurczaka i mieszamy, aby jogurt dokładnie pokrył każdy kawałek mięsa. Wkładamy na 2-3 godziny w lodówce.
Krakersy siekamy w blenderze lub rozkruszamy przy pomocy wałka, doprawiamy solą, papryką i oregano.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Paski kurczaka wyjmujemy z zalewy jogurtowej i panierujemy dokładnie w zmielonych, doprawionych krakersach. Układamy mięso z kurczaka dosyć ciasno na blaszce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i wstawiamy blaszkę. Pieczemy ok. 30 minut na złoty kolor. Możemy podać do kurczaka dip czosnkowy na bazie jogurtu, majonezu i czosnku.
oryginalny pomysł 🙂
Pingback: Kurczak zapiekany z brokułami i ryżem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię