Gołąbki z młodej kapusty z farszem z ryżu i mięsa z wołowiny i jagnięciny.
Wreszcie zaczął się sezon na młodą kapustę, Jest delikatniejsza od białej, można z niej w kilka zrobić przeróżne potrawy: surówkę, na ciepło z koperkiem, jako dodatek do mięsa np. żeberek. Młoda kapusta kiszona to wiosenny hit. Gołąbki też są pyszne, do farszu polecam dodać czerwoną paprykę.
Przeważnie gołąbki robię z mięsem wieprzowym, ale teraz mam stały dostęp do jagnięciny, cielęciny i wołowiny, więc te rodzaje mięsa królują u nas w kuchni. Tym razem główkę kapusty nie parzyłam wrzątkiem, lecz obróbkę przeprowadziłam w mikrofalówce. Z kapusty wycięłam głąb i włożyłam kapustę do mikrofalówki na 15 minut, temp. ustawiona na maksa Liście odchodziły idealnie.
Na blogu jest cała masa przepisów na pyszne gołąbki, z różnymi farszami: mięsnym, bezmięsnym, z kaszą, z ryżem i w różnej kapuście: młodej, białej, pekińskiej, włoskiej, kiszonej, czy modrej, możecie wybierać, przebierać i na 100 % znajdziecie przepis na swoje ulubione gołąbki.
Składniki na gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem, z tej ilości farszu wychodzi ok. 15-16 gołąbków w młodej kapuście.
16 liści młodej kapusty
500 g mięsa mielonego ( wołowo-jagnięcego)
3/4 szklanki (poj. 250 ml) suchego ryżu, gotujemy
sól i pieprz do smaku
ok. 2 łyżki majeranku
2 łyżki oleju np. rzepakowego
SOS:
ok. 2 łyżki pasty paprykowej i 2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz mielony do smaku, ok. 1 łyżeczki cukru
500 ml rosołu lub bulionu
Jak przygotować pyszne gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem?
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo (ok.15 minut), odcedzamy. Do miski z ryżem dodajemy mięso i majeranek. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na pojedyncze liście młodej kapusty posolone od wewnątrz kładziemy na środek porcję farszu ok. 2 łyżki. Składamy liść zawijając brzegi do środka, a potem rolujemy jak krokiety. Gołąbki układamy ciasno na dnie garnka z pokrywką wyłożonego kilkoma wierzchnimi liśćmi młodej kapusty i zalewamy je 500 ml wrzącego rosołu lub bulionu, (można też zrobić bulion z kostki jeśli ktoś używa), smarujemy olejem przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, dusimy w piekarniku ok. 45-50 minut, aż gołąbki będą miękkie.
Na patelni przygotowujemy sos, dodajemy po 2 łyżki pasty paprykowej i koncentratu pomidorowego, mieszamy, chwilkę przesmażamy i doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wlewamy szklankę wody wymieszaną z łyżką mąki, dusimy aż sos zgęstnieje.
Moje dobre rady: Sos można zabielić dodatkowo śmietanką, można też sos wlać bezpośrednio do garnka z gołąbkami i dusić gołąbki w sosie.
Gołąbki od zawsze kojarzą mi się ze smakami z dzieciństwa, bo często przygotowywała je moja mama. Do dzisiaj często goszczą na jej stole. Ja jednak jestem zwolenniczką bardziej nowoczesnej kuchni i często eksperymentuję z nowymi smakami. Jednak gołąbki wyglądają tak smakowicie, że chyba je przygotuję 😉