Gulasz z jagnięciny

Gulasz z jagnięciny z podrobami. Przepis na pyszny obiad: gulasz jagnięcy!

Głównym składnikiem tego dania jest jagnięcina i podroby. Danie pyszne i aromatyczne. Dodałam do mojego dania kumin, można powiedzieć, że to taka moja polska wersja arabskiej Kamounii, gdyż kamoun to używana przez arabów nazwa kuminu (kminu rzymskiego).  Oryginalna kamounia jest robiona z jagnięciny z podrobami i doprawia się ją kuminem.

Taki gulasz można przygotować również z wołowiny. Piotrek ostatnio regularnie przynosi do domu jagnięcinę, którą ja ochoczo przygotowuję w swojej nowej kuchni. Polecam też przepis na grillowane kotlety z jagnięciny z kostką! Pomyślałam, że gulasz jagnięcy może być bardzo dobrym pomysłem na obiad. Jagnięcina to mięso chude i zdrowe. Jeżeli dodamy do duszenia jagnięciny również czerwone wino, to kulinarny sukces mamy zapewniony!
Gulasz jagnięcy

Jagnięcina z podrobami, gulasz z jagnięciny:

Składniki:
jagnięcina 1 kg
podroby  ½ kg (serca i nerki)
sól morska i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
1 duża cebula drobno posiekana
1 marchew pokrojona w kostkę
1 żółta papryka pokrojona w kostkę
10 pomidorków daktylowych przekrojonych na połowę
3duże ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
2 łyżeczki papryki
3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
4 szklanki bulionu warzywnego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka świeżego tymianku
3-4 łyżki oliwy

Jak przygotować gulasz z jagnięciny? Jagnięcinę i podroby doprawiamy solą, pieprzem, papryką, kminem rzymskim i listkami świeżego tymianku, wlewamy 3-4 łyżki oliwy i zostawiamy na 30 minut aby mięso się zamarynowało. W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej. Na średnim ogniu obsmażamy jagnięcinę pokrojoną w kostkę i pokrojone podroby.  Mięso przekładamy do innego naczynia. Do naczynia w którym obsmażaliśmy mięso wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy ją, dodajemy czosnek i marchew, podsmażamy. Wlewamy czerwone wino, całość mieszamy. Wlewamy bulion warzywny lub rosół (ostatecznie może być z kostki), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wreszcie wkładamy obsmażone mięso wraz z płynem, który zebrał się na talerzu. Przykrywamy naczynie  i całość dusimy ok. pół godziny, aż mięso będzie miękkie, dodajemy jeszcze pomidory i paprykę, dusimy jeszcze kilka minut, warzywa mają być al dente i nie rozpadać się.

Gulasz jagnięcy z podrobami podajemy w miskach w sosie własnym np. z kromką chleba do maczania sosu.  Smacznego!
Jagnięcina z podrobami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Gulasz z jagnięciny

  1. Witam, przepraszam bardzo, ale używanie soli morskiej jest nieporozumieniem… już nawet himalajska schodzi na psy… polecam zwykłą polską z Kudowy- jest najlepsza. duży plus za tymianek, bo wielu ekspertów nie zna tej jednej z najzdrowszych przypraw. brak mi informacji z jakiej części jagnięcia robicie ten bigos… dla optymalnego efektu zbija się mięso i kroi drobno, a i tak powinno się dusić do 2 godzin dla optymalnego efektu. Dusimy w rosole i pomidorach (passata), pozostałe warzywa i przyprawy dodajemy na 15min przed końcem, by efekt był rzeczywiście al dente. Konieczny jest duży udział pora – wspaniale zdrowego i smacznego warzywa. .. Wino dodajemy już do marynaty, która powinna trwać dobę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *