Kurczak w panierce kukurydzianej. Stripsy z kurczaka.
Wiecie, że My w kuchni często idziemy na łatwiznę. A wakacje rządzą się swoimi prawami i jeśli mamy wybór pomiędzy staniem w kuchni, a szaleństwami w morzu, wybieramy oczywiście szaleństwa 🙂
Stąd też dzisiejszy wakacyjny przepis, którym chcieliśmy się z Wami podzielić. Często robimy kawałki kurczaka lub schabu w panierkach wszelakich. Polecam kotlety w kokosowej panierce. Małe kąski z kurczaka w panierce kukurydzianej można wykorzystać do różnych dań np. do gyrosa, do tortilli, czy do naleśników.
Przeważnie do panierek wykorzystuje się bułkę tartą, która ma zasadniczą wadę – pali się na patelni. Ja polecam do panierowania mąkę kukurydzianią, która się nie pali, i ostatnio króluje w naszej kuchni, podawałam Wam ostatnio stripsy ze schabu w panierce kukurydzianej.
Kurczak w panierce kukurydzianej. Stripsy z kurczaka.
Składniki:
2 duże ćwiartki kurczaka bez skóry i kości lub piersi kurczaka
2 jajka
odrobina mleka do rozbełtania jajka
mąka kukurydziana
ulubione przyprawy do kurczaka – u nas to zazwyczaj sól, pieprz, czosnek, ostra papryka, kurkuma, oregano
Sposób przygotowania kurczaka w panierce kukurydzianej, stripsy z kurczaka:
Umyte mięso z kurczaka, czy to ćwiartki czy piersi kurczaka osuszamy i kroimy w paski, ale można pokroić na kawałki dowolnej wielkości delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Jajka mieszamy widelcem z odrobiną mleka i soli. Mąkę kukurydzianą (ok. 5-6 łyżek) wysypujemy na talerz, doprawiamy dość mocno ulubionymi przyprawami. Panierujemy kawałki kurczaka najpierw w mące, potem w jajku, ponownie w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
Mąka kukurydziana podczas smażenia kurczaka się nie pali, stripsy z kurczaka mają apetyczny, rumiany kolor, podczas smażenia nie trzeba zmieniać oleju przy każdej nowej porcji. Mięso kurczaka ma lekko kukurydziany posmak.
Tak usmażonego kurczaka w panierce kukurydzianej zjedliśmy z domowymi frytkami z piekarnika i sosami. Smacznego!
Pingback: Filet z kurczaka w panierce z krakersów - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fajny przepis, polecam wszystkim. Dzieci zadowolone były.