Kurczak z pieczarkami w sosie śmietankowym. Lubię przygotowywać błyskawiczne obiady, gdzie nie trzeba zbytnio się narobić, a efekt smakowy jest niesamowity! Gdy zupełnie nie chce mi się gotować to przygotowuję kurczaka w jakimś sosie. Robię go w 15-20 minut. Często kupuję ćwiartki kurczaka, luzuję z kości i skóry- z tego powstaje bulion drobiowy na zupę- zero waste u nas nic się nie marnuje w kuchni. Z 2 ćwiartek kurczaka mamy obiad dla 2 osób, można z nich zrobić kotlety siekane, stripsy z kurczaka lub kotlety panierowane, no i oczywiście dzisiejszego kurczaka z pieczarkami w sosie śmietankowym.
Ostatnio dostałam od czytelników kilka pytań o przepisy na tanie obiady, gdyż ceny produktów poszły znacznie w górę, a niestety jeść się chce! Dlatego podaję Wam błyskawiczny przepis na kurczaka z pieczarkami w sosie śmietankowym. Można nawet go zrobić bez pieczarek tylko ze śmietaną. Albo zrobić tylko pieczarkowy sos bez kurczaka i podać go z makaronem, będzie jeszcze taniej 😉
Mój przepis jest szybki, a danie bardzo smaczne, gdyż obiad smakował nam wszystkim, niebo w gębie. Będziecie mi jeszcze dziękować za ten przepis! Jeśli macie większą ilość osób do wykarmienia to liczcie 1 ćwiartkę kurczaka na głowę i proporcjonalnie zwiększcie ilość składników na danie: Kurczak z pieczarkami w sosie śmietankowym
Składniki na obiad dla 2-3 osób:
2 udka z kurczaka lub 1 pierś kurczaka
250 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, mielony pieprz do smaku
100g słodkiej śmietany 30 %
1 ½ łyżki mąki pszennej
siekana natka pietruszki
Jak zrobić kurczaka z pieczarkami w sosie śmietankowym? Mięso kurczaka luzujemy z kości i skóry, kroimy w dość grubą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Umyte i osuszone pieczarki kroimy w plastry. Kurczaka wraz z cebulą podsmażamy na złoto na łyżce oleju. Dodajemy mąkę, mieszamy i wsypujemy pieczarki, przykrywamy i smażymy kilka minut bez mieszania, w tym czasie pieczarki puszczą sok, dusimy aż woda z pieczarek odparuje. Całość zalewamy śmietaną i ok. 150 ml wrzącej wody, gotujemy aż sos zgęstnieje, ewentualnie doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Posypujemy wszystko natką pietruszki . Podajemy np. z ziemniakami i surówką z marchewki, jabłka i pora. Smacznego!
Teraz rozpoczął się sezon grzybowy, więc myślę, że nawet i wykorzystanie grzybów leśnych tutaj dobrze by się sprawdziło 🙂