Meatzza. Mizza. Mięsna pizza, to danie jakiś czas temu zobaczyłam w programie Nigelli Lawson, ale je zmodyfikowałam po swojemu. Nigella do mięsa dodawała parmezan, a mięso posmarowała sosem na bazie pomidorów krojonych z puszki. Ja do mięsa nie dałam parmezanu, za to dodałam domowej roboty prażoną cebulkę, oraz wykorzystałam świeże pomidorki koktajlowe. Według mnie moja meatzza jest smaczniejsza i wygląda bardziej apetycznie i efektownie niż meatzza by Nigella 😉
Składniki na formę o średnicy 27 cm, taką meatzza dla 3-4 osób jest wystarczająca
500 gramów mielonej wołowiny
2-3 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
1 duże jajko (lekko roztrzepane widelcem)
2 łyżki prażonej cebulki (u mnie domowej roboty)
sól i czarny pieprz do smaku
farsz:
pomidorki koktajlowe
125 g sera mozzarella w plastrach
1 łyżeczka oregano
świeża bazylia
Przygotowanie mięsnej pizzy. Meatzza z piekarnika. Podgrzewamy piekarnik do 200º C (góra-dół). W misce mieszamy mięso mielone, jajko, bułkę tartą, prażoną cebulkę i pietruszkę. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Masę mięsną lekko mieszamy, nie wyrabiamy jej za długo, masa ma być dość gęsta.
Płytką, okrągłą blachę do pieczenia o średnicy około 27 cm (wzięłam blachę do tarty) wykładamy mięsem, lekko naciskając palcami, aby przykryć dno i boki formy.
Na powierzchni masy układamy połówki pomidorków i plasterki sera mozzarella, które doprawiamy solą, pieprzem i oregano, a następnie umieszczamy w piekarniku na ok. 25-30 minut, w tym czasie mięso powinno się odpowiednio podpiec lekko odstając od ścianek formy, a mozzarella rozpuścić.
Wyjmujemy formę z piekarnika i zostawiamy mięso na ok. 5 minut, a następnie ozdabiamy świeżymi liśćmi bazylii, meatzza najlepiej wygląda pokrojona w kliny jak klasyczna pizza. Smacznego!