Czasami do przygotowania przepisów inspiruję się przepisami z książek. Tym razem Pierś kurczaka w sosie z sałaty lodowej, powstała pod wpływem przepisu Jerzego Pasikowskiego z książki „Księga szefów kuchni”.
Przygotowując pierś kurczaka do doprawienia wykorzystałam rozpuszczone masło wymieszane z suszonym rozmarynem, solą i młotkowanym pieprzem, a następnie usmażyłam mięso na patelni grillowej. Do piersi kurczaka został przygotowany pyszny, zielony sos na bazie śmietanki i sałaty, coś wspaniałego!
Polecam też mój przepis na pierś kurczaka faszerowaną rukolą.
składniki:
1 łyżka rozpuszczonego masła
sól i pieprz młotkowany z kolendrą
1 pierś kurczaka
100 g ryżu
1 łyżeczka soli
1/2 sałaty lodowej
100 ml śmietanki 30%
natka pietruszki
domowy ketchup do dekoracji
Przygotowanie: Pierś kurczaka smarujemy masłem wymieszanym z solą, pieprzem i rozmarynem. Grillujemy pierś kurczaka z obu stron po kilka minut, kroimy w plastry i układamy na talerzu.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wykładamy na talerzu.
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokrojoną sałatę, gotujemy aż sałata straci surowość. Sałatę ze śmietaną miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy kurczaka i dekorujemy talerz z kurczakiem i ryżem. Ozdabiamy też danie natką pietruszki i kleksami domowego ketchupu z pomidorów. Smacznego!