Czy u Was często zostaje mięso z gotowanego kurczaka z rosołu? U nas tak, obieram je z kości i mrożę, potem mogę je wykorzystać np. na farsz do pierogów, czy krokietów.
Ale dzisiaj pokażę Wam jak zrobić pulpety z gotowanego kurczaka i gotowanych warzyw z rosołu. Pulpeciki są delikatne, można je jeść podczas diety, doskonale nadadzą się dla dzieci, kiedy chcemy im w menu przemycić trochę gotowanych warzyw i mięska drobiowego.
Polecam też klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką,
Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu:
Składniki :
ugotowane mięso z 2 udek kurczaka
2 ugotowane marchewki
1 mała ugotowana pietruszka
kawałek ugotowanego selera
kasza manna
sól do smaku
Przygotowanie: Miksujemy w szatkownicy (melakserze) ugotowane mięso drobiowe i warzywa z rosołu. Mieszamy, doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem (dla dzieci pieprz pomijamy). Dosypujemy kaszkę mannę (na każdą kopiastą łyżkę masy mięsno-warzywnej dajemy 1 płaską łyżeczkę kaszki manny). Formujemy okrągłe pulpety. Gotujemy je na małym ogniu 2-3 minuty np. w rosole, czy wywarze, ale gotujemy ostrożnie aby pulpety się nie rozpadły. Pulpety wyjmujemy łyżką cedzakową.
Pulpety podajemy do rosołu, do innej zupy lub podajemy z sosem śmietanowym z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Można też podawać same pulpety na gorąco lub zimno. Smacznego!
Pingback: Klopsiki w sosie koperkowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Sałatka z warzyw z rosołu - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapitalna sprawa
Dodałem wszystko zgodnie z zaleceniami i nie wyszło… Pulpety były miękkie pomimo gotowania dłużej niż 3 minuty i na większym ogniu a nie jak w tym przepisie na małym
moim skromnym zdaniem rozpadną się bez dodania jajka …
Dzięki kaszy i warzywom się nie rozpadną.
U mnie sie nic nie rozpadło, mozna zrobić w wodzie lub na patelni usmażyc jak kotlet, otoczyć w bułce tartej i super sprawa