Kalmary faszerowane

Kalmary zapieczone, nadziewane kuskusem, papryką, salami, natką pietruszki. Ostatnio kupiłam w B…  gotowe, oczyszczone kalmary, które po rozmrożeniu i przepłukaniu nadają się od razu do przyrządzenia i faszerowania. Kuskus doskonale sprawdza się jako nadzienie. Nie musicie ściśle trzymać się mojego przepisu, gdyż każdy ma inne preferencje smakowe. Ale przyznam się, że moje kalmary faszerowane wyszły idealne. Moja rada dla Was, farsz nie wpychajcie do kalmarów zbyt ciasno, gdyż kalmary podczas duszenia lekko się kurczą i mogą popękać od zbyt dużej ilości farszu.

Kalmary faszerowane kuskus:

Kalmary faszerowaneKalmary faszerowaneKalmary faszerowane

Składniki na 2-3 porcje:

500 g odwłoków kalmarów z mackami 20/40

Farsz:

drobno pokrojone macki kalmarów
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 szklanka kaszy kuskus
½ papryczki habanero
½ szklanki wrzącej wody
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
4 grube plastry salami
Sól i pieprz do smaku
natka pietruszki

Sos do zalania wypełnionych kalmarów:

1/2 posiekanej papryczki habanero
¼ papryki czerwonej
10 pomidorów koktajlowych
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
Sól i biały pieprz
1 ser mozzarella pokrojony w drobną kostkę
1 płaska łyżeczka cukru
50 ml śmietanki 30%
50 ml wody
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Najpierw przygotowujemy farsz, zalewając kuskus wymieszany z pokrojoną papryką wrzącą osoloną wodą, zostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy drobno posiekany czosnek i drobno pokrojoną cebulę, szklimy, dodajemy pokrojone macki, habanero i salami. Doprawiamy wg uznania i mieszamy z napęczniałym kuskus. Dodajemy natkę. Studzimy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kalmary, które układamy w naczyniu żaroodpornym.

Przygotowanie sosu:
Cebulę, czosnek, pomidorki i papryczkę, siekamy w szatkownicy a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dusimy chwilkę, dodajemy śmietankę wymieszaną z wodą i mąką ziemniaczaną, czekamy aż sos zgęstnieje. Sosem zalewamy przygotowane wcześniej kalmary i posypujemy drobno pokrojonym serem mozzarella, zapiekamy kalmary w 150 stopniach C ok. 40 min do miękkości. Po wyjęciu z piekarnika podajemy faszerowane kalmary z gęstym sosem i posypujemy dodatkowo natką pietruszki. Smacznego!

Kalmary faszerowaneKalmary faszerowane

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *