Leniwe pierogi na słodko

Leniwe pierogi to przepis mojego dzieciństwa.  Wg mnie  prawdziwe pierogi leniwe są bez dodatku ziemniaków. Moja mama przeciskała twaróg przez praskę, ubijała osobno białka, a potem ucierała w makutrze żółtka z cukrem. Mieszała te składniki z mąką, robiła wałek z ciasta i kroiła na romby i gotowała.

Można się trochę potrudzić, zagnieść ciasto, zrobić wałek i kroić radełkiem na równe kawałki jak w tym przepisie na tradycyjne leniwe pierogi.

Ale dzisiejszy przepis to szczyt mojego lenistwa, wszystkie składniki mieszałam łyżką w misce. Zamiast bawić się w krojenie ( to sposób dla tych mniej leniwych;))  nawet nie kroiłam leniwych pierogów tylko ciasto wyłożyłam na pokrywkę i zrzucałam ciasto mokrą łyżką do wrzątku. Czasami trzeba sobie ułatwiać życie. A pierogi leniwe na słodko wyszły delikatne, puszyste i syte.

Leniwe pierogi na słodko:

leniwe pierogi na słodko

Składniki:

300 g twarogu sernikowego
3 łyżki cukru waniliowego do ciasta + do posypania
2 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta soli + 2 łyżeczki do gotowania
bułka tarta
masła

Przygotowanie:

Do miski przekładamy ser, wbijamy jajka, dodajemy cukier, szczyptę soli, oba rodzaje mąki i łączymy ciasto szybko ucierając łyżką.

Ciasto przekładamy na pokrywkę od garnka i łyżką zanurzaną we wrzątku  wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę.

Gdy pierogi leniwe wypłyną są już gotowe., wykładamy je na talerz, polewamy masłem ze zrumienioną bułką tartą i posypujemy cukrem.

Smacznego!

Leniwe pierogi na słodko

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *