Kolejny prosty przepis, który wydawało mi się, że nie musi być na blogu, wbrew pozorom potrzebujecie przepisu na lane kluski. Lane kluski lubię od dawna, mama mi robiła je zawsze do zupy mlecznej. Lane kluski są pyszne, delikatne, proste w wykonaniu, do tego przygotowuje się je błyskawicznie. Są podobne do kluseczek francuskich, do których dodaje się jeszcze masło. Kluski lane pasują do zup na słodko, jak i wytrawnie, doskonałe zastępują makaron w bulionie czy rosole. Kluski do zup są świetne, zastępują makaron np. kluski z tego przepisu pasują również do sosów.
Najprostszy przepis na lane kluski:
Składniki:
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki wody
- szczypta soli do smaku + sól do gotowania
Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i wodę. R0ztrzepujemy starannie trzepaczką rózgową albo mikserem. Nie przestając ubijać, dosypujemy mąkę, ubijamy kilka minut aby powstała gładka masa. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, dosyć gęste, gładkie ale ma pozostać lejące.
W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Do gotującej się wody cienką strużką wlewamy ciasto, ja to robiłam za pomocą specjalnego sitka położonego na garnku i za pomocą łopatki, którą przecierałam ciasto. Czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i przelewamy zimną wodą na durszlaku, odcedzamy. Kluski przekładamy na talerz.