Dietetyczne placki z cukinii i marchewki to przepis na szybki, smaczny dietetyczny posiłek, idealne na obiad lub kolację.
Dietetyczne placki z cukinii i marchewki to mój ulubiony FIT-HIT przepis z wykorzystaniem cukinii i marchewki, z pewnością podbiją Wasze serce! Podobne jadłam na turnusie slim&fit ale te moje są mega dietetyczne. Bardzo proste do przygotowania, skład to 4 składniki. Są bez jajek, bez mąki pszennej, z odrobiną mąki ziemniaczanek i jogurtu jako łącznika. Do smażenia użyłam niewielką ilość oleju rzepakowego, tylko posmarowałam nim patelnię . Jak chcecie schudnąć lub odżywiać się zdrowo to ten przepis powinien być obowiązkowym punktem Waszego menu. Koniecznie je zróbcie! Coś na ząb.
Składniki na 4 duże placki:
cukinia ok. 5 cm.
1 marchewka,
1 łyżka jogurtu greckiego,
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
sól i chili,
olej do posmarowania patelni
do daekoracji: prażone pestki słonecznika i dyni, oraz 1 łyżka jogurtu i natka pietruszki
Jak zrobić fit placki z cukinii i marchewki?
Cukinię wraz ze skórą i obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Doprawiamy solą i chili. Dodajemy do warzywnej masy łyżkę jogurtu i mąki ziemniaczanej, mieszamy. Patelnię smarujemy olejem, nakładamy na rozgrzaną patelnię 4 placki, lekko przyklepujemy i smażymy placki z obu stron na złoto, dekorujemy kleksem jogurtu, posypujemy pestkami i listkiem natki. Smacznego!