Kotleciki z siekanego schabu

Kotleciki z siekanego schabu

Wczoraj były tradycyjne kotlety schabowe. Dzisiaj też jest schab, ale aby danie urozmaicić postanowiłam zrobić kotleciki z siekanego schabu z dodatkiem papryki, cebulki i musztardy z wędzoną papryką. Bardzo lubimy takie kotleciki. Takie średnio przyrumienione.

Te kotleciki przypominają trochę kotleciki z kurczaka i cukinii, które czasami przygotowuję, ale są bardziej bogate.Można również przygotować te kotleciki zastępując schab kurczakiem, można wykorzystać piersi z kurczaka lub mięso z udek, mięso z indyka też się nadaje.

Przedstawiam Wam  mój pyszny pomysł na smażone kotleciki z siekanego schabu.

Składniki:

8 plastrów schabu

1 mała czerwona papryka

2 łyżeczki musztardy z wędzoną papryką

1 cebula

2 łyżki jogurtu greckiego

2 jajka

2 łyżki mąki kukurydzianej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

sól i pieprz kolorowy do smaku

1 łyżka siekanej pietruszki

olej do smażenia

Wykonanie:

Plastry schabu kroimy w drobną kostkę. Z czerwonej papryki usuwamy gniazdka nasienne i wraz z cebulą również kroimy w drobną kostkę. Do posiekanego drobno schabu dodajemy paprykę wraz z cebulą, do masy dodajemy 2 jajka, jogurt, musztardę, mąkę kukurydzianą i mąkę ziemniaczaną, dodajemy siekaną pietruszkę (może być suszona) doprawiamy solą i kolorowym pieprzem, dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nabieramy dużą łyżką i smażymy na oleju z obu stron na rumiano, odsączamy kotleciki na papierowym ręczniku, podajemy z mieszanką jogurtu greckiego z majonezem, ketchupem, doprawionego solą i papryką.

Kotleciki z siekanego schabu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *