Pankakes to danie a’la nasze rodzime naleśniki, ale smaży się je na suchej patelni, gdyż w swoim składzie mają tłuszcz. Moje różnią się od oryginalnych tym, że ja użyłam mleka, a te „amerykańskie” w składzie mają maślankę.
Pankakes amerykańskie naleśniki:
Składniki
- 3/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Do wysokiego pojemnika od blendera wsypujemy i wlewamy wszystkie składniki. Za pomocą blendera miksujmy wszystko na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzewamy patelnię od naleśników i na średnim ogniu smażymy pancakes, gdy na wierzchu ciasta pojawią się pęcherzyki przewracamy je za pomocą łopatki i drugą stronę tylko zapiekamy chwilkę. Ja podałam je z sosem czekoladowym. W Ameryce podaje się najczęściej z syropem klonowym.