Pankakes amerykańskie naleśniki

Pankakes to danie a’la nasze rodzime naleśniki, ale smaży się je na suchej patelni, gdyż w swoim składzie mają tłuszcz. Moje różnią się od oryginalnych tym, że ja użyłam mleka, a te „amerykańskie” w składzie mają maślankę.

Pankakes amerykańskie naleśniki:

Pancakes

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Do wysokiego pojemnika od blendera wsypujemy i wlewamy wszystkie składniki. Za pomocą blendera miksujmy wszystko na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzewamy patelnię od naleśników i na średnim ogniu smażymy pancakes, gdy na wierzchu ciasta pojawią się pęcherzyki przewracamy je za pomocą łopatki i drugą stronę tylko zapiekamy chwilkę. Ja podałam je z sosem czekoladowym. W Ameryce podaje się najczęściej z syropem klonowym.

Pankakes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.