Deser lodowy z żurawiną

Semifreddo często goszczą na moim stole, stałam się ich zwolenniczką. Są idealne na każdą okazję, gdyż wyglądają i smakują znakomicie.

Semifreddo, to mrożony  smakołyk podobny do lodów. Semifreddo to znaczy na pół zmrożony  i powstaje poprzez zmrożenie kremu o konsystencji puszystego musu.

Deser lodowy z bitą śmietaną i z żurawiną

deser lodowy z żurawiną

Składniki na spód:

  • 10 sztuk ciastek z orzechami ziemnymi i czekoladą
  • 50 g margaryny

Składniki na górę deseru:

  • 2 białka
  • 10 dag małych bezików
  • 2 szczypty soli
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • fix do śmietany
  • 2 łyżki nalewki z żurawiny
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
    orzechy i czekolada z ciastek

Przygotowanie:

Formę najlepiej podłużną keksówkę   wyłożyć folia spożywczą tak by brzegi wystawały na zewnątrz. Margarynę rozpuścić w mikrofalówce. Do misy robota wsypać ciastka i posiekać je drobno, wlać rozpuszczoną margarynę i jeszcze raz zamieszać, aby składniki sie połączyły, następnie wyłożyć masą dno formy. Wstawić do zamrażalnika na około 30-40 minut.
Białka z solą ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać bezy lekko je krusząc w dłoniach. Śmietanę ubić również na sztywno, dodać fix i bezy niezbyt drobno pokruszone. Do ubitej śmietany dodać białka, 3 łyżki posiekanej żurawiny i 1 łyżkę nalewki żurawinowej, wymieszać wszystko delikatnie. Wyjąć formę z zamrażalnika, na spód wyłożyć masę. Wyrównać wierzch, skropić nalewką, posypać orzechami i czekoladą zeskrobaną z ciastek, oraz pozostałą żurawiną. Ponownie włożyć do zamrażalnika na około 4 godziny.

Po wyjęciu wyciągnąć ostrożnie, odkleić ciasto od folii i przełożyć na talerz. Pokroić w plastry.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *