Proste danie – Placki ziemniaczane ze śmietaną.
SKŁADNIKI:
- 6 szt młodych ziemniaków,
- 1 łyżka mąki kartoflanej
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- sól morska prowansalska do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy mechanicznie lub ręcznie na tarce o małych oczkach, dodajemy 1 jajko, mąkę pszenną i kartoflaną, doprawiamy solą, dokładnie wszystko mieszamy. Rozgrzewamy na patelni olej, nakładamy łyżką masę formując placki. Smażymy placki wg upodobań. Usmażone placki wykładamy na talerze. W naszym domu je się placki kartoflane z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany tym razem posypanej solą prowansalską oraz ze szklanką kefiru ze szczypiorkiem.
Pingback: Placki ziemniaczane z cukinią - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom