Placki ziemniaczane ze śmietaną

Proste danie – Placki ziemniaczane ze śmietaną.

Placki ziemniaczane

SKŁADNIKI:

  • 6 szt młodych ziemniaków,
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól morska prowansalska do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy mechanicznie lub ręcznie na tarce o małych oczkach, dodajemy 1 jajko, mąkę pszenną i kartoflaną, doprawiamy solą, dokładnie wszystko mieszamy. Rozgrzewamy na patelni olej, nakładamy łyżką masę formując placki. Smażymy placki wg upodobań. Usmażone placki wykładamy na talerze. W naszym domu je się placki kartoflane z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany tym razem posypanej solą prowansalską oraz ze szklanką kefiru ze szczypiorkiem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Placki ziemniaczane ze śmietaną

  1. Pingback: Placki ziemniaczane z cukinią - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *