Placki ziemniaczane z pieczarkami. Czy jest ktoś, kto odmówi zjedzenia placków ziemniaczanych? Ja nie znam. W moim otoczeniu wszyscy uwielbiają jeść placki ziemniaczane. Są proste do przygotowania, smaczne, bardzo sycące. Podaję je z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem. Takie najbardziej mi smakują, dodatkowo doprawione grubymi ziarenkami soli morskiej. W moim rodzinnym domu placki ziemniaczane były na porządku dziennym. Tata tarł ziemniaki, a mama smażyła placki. Placki ziemniaczane tak jak ruskie pierogi mogłam jeść codziennie, w końcu nie ma się czemu dziwić, takie proste dania są najsmaczniejsze! Zapraszam w takim razie na placki ziemniaczane rodem z PRL w bogatej wersji, do których przygotowałam smażone pieczarki z cebulką.
Placki ziemniaczane z pieczarkami.
Składniki na placki:
1/2 kg ziemniaków
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 mała cebula
olej do smażenia
jogurt domowy lub ze sklepu, kwaśna śmietana
sól
Placki ziemniaczane z pieczarkami, przygotowanie:
Jak przygotować smażone pieczarki? Przepis znajdziecie tutaj.
Jak przygotować placki ziemniaczane? Ziemniaki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy płyn, który zbieramy do miseczki. Na dnie osadzi się skrobia ziemniaczana, którą dodajemy do startych ziemniaków.
Cebulę obieramy i ścieram na tarce o małych oczkach.
Tarte ziemniaki mieszamy z jajkiem, mąką, startą cebulą, doprawiamy do smaku solą i smażymy partiami na gorącym tłuszczu.
Placki ziemniaczane podajemy ze smażonymi pieczarkami i kleksem jogurtu.
Pieczarki z pewnością dodały smaku 🙂
Busy wspaniale