Placki ziemniaczane z boczkiem i pietruszką. Prawie wszyscy w Polsce uwielbiają placki ziemniaczane, takie tradycyjne z tartych ziemniaków, usmażonych na patelni, na chrupko. Piotrek trochę zmodyfikował masę na placki dodając siekaną natkę pietruszki i krojony w kostkę parzony boczek. Te placki smakują wyśmienicie, zadowolą miłośników placków ziemniaczanych i miłośników boczku 🙂
składniki:
- 10 szt ziemniaków
- 1 szt cebula,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1- 2 szt jajka,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i pieprz czarny do smaku
- olej do smażenia
- Natka pietruszki – 1/2 pęczka – 1 pęczek
- chudy boczek parzony – ok. 5 plastrów, może być więcej
- Sposób przygotowania placków ziemniaczanych z boczkiem i pietruszką:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy mechanicznie lub ręcznie na tarce o małych oczkach, wraz z ziemniakami ścieramy cebulę, dodajemy 2 jajka, oraz mąkę pszenną, Boczek kroimy w drobną kostkę, a pietruszkę siekamy i wsypujemy do masy ziemniaczanej na placki, dokładnie mieszamy. Smażymy placki na złoto na gorącym oleju, wykładamy na talerz, można je podać z sosem pieczarkowym. Smacznego!