Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa. Zupa jest dwukolorowa . Zupa borowikowa w dwóch kolorach wg przepisu na stronie przepisy.pl


  • 25 dag kurczaka
  • 1 łyżka koniaku
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1/8 selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała pietruszka
  • 1 szt. ziela angielskiego
  • 1/2 cebuli
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • zupa borowikowa Knorr – 1 opakowanie
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

Warzywa obieramy, myjemy, dodajemy do mięsa i zalewamy około 1/2 litrem zimnej wody.Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny  z powierzchni, dodajemy przyprawy. Gotujemy całość około 50 minut, aż wywar nabierze aromatu i smaku. Do powstałego wywaru dodajemy jedną Zupę Borowikową Knorr. Całość doprawiamy 1 łyżką koniaku i jeszcze chwilę gotujemy, aby alkohol odparował. Gotową zupę dzielimy na dwie części . Do jednej części dodajemy śmietanę, a drugą pozostawiamy taką jaka jest. Wlewamy obie zupy jednocześnie do talerza, tak, aby nie wymieszały się ze sobą. Najlepiej wykorzystać naczynia z dzióbkiem. Za pomocą patyczka szaszłykowego robimy ozdobne pociągnięcia, jasnej strony na ciemną i odwrotnie. Przez środek dekorujemy natką pietruszki. Można podać zupę posypaną groszkiem ptysiowym.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.