Placki ziemniaczane z boczkiem i pietruszką

Placki ziemniaczane z boczkiem i pietruszką. Prawie wszyscy w Polsce uwielbiają placki ziemniaczane, takie tradycyjne z tartych ziemniaków, usmażonych na patelni, na chrupko. Piotrek trochę  zmodyfikował masę na placki dodając siekaną natkę pietruszki i krojony w kostkę parzony boczek. Te placki smakują wyśmienicie, zadowolą miłośników placków ziemniaczanych i miłośników boczku 🙂

placki ziemniaczane

składniki:

  • 10 szt ziemniaków
  • 1 szt cebula,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1- 2 szt jajka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • olej do smażenia
  • Natka pietruszki – 1/2 pęczka – 1 pęczek
  • chudy boczek parzony – ok. 5 plastrów, może być więcej
  • Sposób przygotowania placków ziemniaczanych z boczkiem i pietruszką:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy mechanicznie lub ręcznie na tarce o małych oczkach, wraz z ziemniakami ścieramy cebulę, dodajemy 2 jajka, oraz mąkę pszenną,  Boczek kroimy w drobną kostkę, a pietruszkę siekamy i wsypujemy do masy ziemniaczanej na placki, dokładnie mieszamy. Smażymy placki na złoto na gorącym oleju, wykładamy na talerz, można je podać z sosem pieczarkowym. Smacznego!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *