Racuchy na jogurcie z cukrem lawendowym

Na dzisiejsze niedzielne śniadanie, kiedy możemy pozwolić sobie na zwolnienie tempa, proponuję przygotować racuchy na jogurcie.

Ale nie są takie zwykłe racuchy – tylko z dodatkiem cukru lawendowego. W cukrze lawendowym zakochałam się w zeszłym roku, gdy pierwszy raz go przygotowałam, jest doskonały by go wykorzystać do ciast, czy własnie do racuchów.

Na blogu można znaleźć kilka przepisów na racuchy, np:

na jogurcie kozim
z brzoskwiniami
drożdżowe na kefirze

czy drożdżowe z jabłkami

W niedzielę możemy sobie pozwolić aby posiedzieć razem przy stole, porozmawiać, popijać poranną kawę i delektować się śniadaniem i urokiem niedzielnego poranka, bez pośpiechu dnia codziennego. Nic nas nie goni, mamy czas, mamy dobry humor od samego rana.

Racuchy na jogurcie z cukrem lawendowym to cudowne odkrycie, tak jak sam cukier lawendowy.

Racuchy z cukrem lawendowym

SKŁADNIKI na 8 sztuk:

  • 2oo g jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 3 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru lawendowego
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • cukier lawendowy do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Do metalowej miski wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i łyżkę cukru lawendowego, roztrzepujemy dokładnie za pomocą trzepaczki. Mieszamy  mąkę kukurydzianą, proszkiem do pieczenia oraz sodą, dodajemy wraz z jogurtem do jajka i łączymy dokładnie, aby nie było grudek. Rozgrzewamy olej na patelni, wlewamy masę dużą łyżką. Smażymy na powolnym ogniu po 4 racuchy z obu stron na rumiano, tak aby racuchy mogły podrosnąć, a nie spiec się za szybko.Przekładamy racuchy na  talerz. Podajemy racuchy posypane cukrem lawendowym.

SAM_7162SAM_7163SAM_7166SAM_7167

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *