Zimowe Smakowisko w Pałacu w Paszkówce przeszło do przeszłości, ale wypada napisać jakąś relację z punktu obserwatora, ale nie uczestnika. Uczestnicy wraz z osobami towarzyszącymi zaczęli docierać i integrować się już w piątek. Integracja osiagnęła swój szczyt w sobotni wieczór, gdzie wszyscy spotkali się w pałacowym barku- nastąpiła tam degustacja domowych nalewek przywiezionych przez uczestników. Smaki były różne, począwszy od różnych wiśniówek poprzez bananówkę, nalewkę truskawkową, oraz nalewkę kawową. Jedna z uczestniczek- solenizantka przywiozła również wino musujące i woreczek czekoladowych cukierków, które dodatkowo osłodziły nasze kubki smakowe. Atmosfera była wesoła, a wszyscy zachowywali się jakby znali się od lat.
Następnego dnia, 12 lutego 2012 blogerzy i nie tylko zajęli na 5 godzin pałacową kuchnię zmagając się z tematem przewodnim Smakowiska- Afrodyzjakami i makaronem. Podobno jak twierdzili sami uczestnicy nie odczuwało się atmosfery rywalizacji.
A o to uczestnicy Zimowego Smakowiska:
od lewej od góry Piotrek, Maciek, Mariola, Ulla, Wojtek
Od lewej na dole: Iwona, Michał, Marta
Menu było bardzo smakowite,
Piotrek podczas gotowania:
chociaż nie skosztowałam wszystkiego, poniżej menu uczestników
i kilka zdjęć potraw:
Mariola bloga Kulinarne pyszności Molki zaproponowała: Przystawka:Vol-au-vent z łososiem i szynką parmeńska.
Danie główne: Gniazda makaronowe nadziewane na kapeluszach z pieczarek, Deser: Tort truflowy z truflami
Michał z bloga Paszczak gotuje podał: Przystawka: Zupa krem „Werona”
Danie główne: Farfalle z pesto z rukoli i bazylii z suszonymi pomidorami, a do tego roladki z kurczaka z Rokpolem i szpinakiem
Deser: Panna Cotta z sosem truskawkowym
Marta z bloga Z zapachem wanilii we włosach przygotowała dla nas:
Przystawka: Mus z łososia z suszonymi pomidorami w aromatycznej oliwie na cieście francuskim
Danie główne: Muszle Rozkoszy czyli conchigilioni figati faszerowane piersią kurczaka w aromatycznym sosie czekoladowym z nutką chili, deser: Zmysłowym deser banano-cytrynowy z wanilią
Iwona z bloga Blogotowanie zaserwowała:
Przystawka: Zupa krem ze szpinaku i selera z prażonymi pestkami słonecznika,Danie główne: Tagliatelle z wędzonym łososiem, koperkiem i zielonym pieprzem, Deser: Mus czekoladowy z wiśniami
Ulla z bloga Kuchnia na wzgórzu podała:
Przystawka: Wieżyczki pełne smaku, Danie główne: Makaronowa uczta na dwa serca, Deser: Miłosny uścisk dwóch smaków
Wojtek z portalu Głębia smaku zaproponował :
Przystawka:Tartaletki z puree z batatów, kurczakiem w sosie Korma i walentynkową niespodzianką
Danie główne: Wyjątkowa lasagna „Głębia Smaku”, Deser: Tarta makowo-cytrusową z różanym lukrem
Maciek, który co prawda nie bloguje (a szkoda), ugotował:
Przystawka:Rosół z lubczykiem i jajkiem niespodzianką, Danie główne: Tagliatelle z kurczakiem i chili, Deser: Bananowa Fantazja
Piotrek jako moja druga połówka Damsko Męskie Spojrzenie na kuchnię upichcił:
Przystawka: Kolorowa frittata
Danie główne: Makaron z owocami morza
Deser: „Trzy kolory” dla dorosłych
Osoby, które przyjechały do Paszkówki na Smakowisko, kupowały smaki za które otrzymywali wybrane przez siebie dania, a na końcu jednym dużym niebieskim Smakiem decydowali kto wygrał ! Najlepiej więc było zaprosić dużo znajomych, którzy mogli przechylić szalę zwycięzca dla swojego faworyta. Z każdym z uczestników przeprowadzono wywiad.
Wg mnie gości byłoby więcej gdyby nie niedzielny termin (nietrafiony) i śnieg, bardzo duży mróz (-20), jednak Paszkówka położona jest obok głównych dróg, trzeba było mieć dużo samozaparcia by w taką pogodę wyjść z domu.
Tę edycję wygrał Michał pieszczotliwie zwany Paszczakiem
Następna edycja ma się odbyć 5 maja (tym razem w sobotę), może przyjedziemy jak będzie taka możliwość.