Chipsy domowe z ziemniaków. Dzisiaj polecam Wam przepis Piotra na chipsy domowe ziemniaczane. Chyba wszyscy lubią chipsy domowe z ziemniaków, ja nie znam nikogo kto ich nie lubi? Najlepsze chipsy są paprykowe, solone. Piotrek robi prawdziwe domowe chipsy tylko z ziemniaków bez wzmacniaczy smaku i innych E dodatków. Ich skład to ziemniaki, olej i przyprawy. Te są pyszne i chrupiące. Od czasu do czasu, czyli z umiarem każdy może jeść chipsy domowe bez wyrzutów sumienia 🙂
Przepis na chipsy domowe z kartofli.
SKŁADNIKI dla 2 osób na jedno posiedzenie przed TV:
5 ziemniaków / kartofli
olej rzepakowy do smażenia
sól i ulubione przyprawy do posypania po usmażeniu: np. papryka słodka i papryka ostra
PRZYGOTOWANIE domowych chipsów: Ziemniaki obieramy z łupin, dokładnie myjemy. Ścieramy je na plastry ustawiając najcieńszą opcję noża. Pojedyncze plastry ziemniaków zalewamy wodą aby pozbyć się skrobi i zostawiamy na ok. 1 godzinę. Ziemniaki odcedzamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Do szerokiego garnka wlewamy olej, który doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy partiami plastry ziemniaków i smażymy je na złoto z obu stron. Wyciągamy je łyżką cedzakową na rozłożony ręcznik papierowy i odsączamy je z nadmiaru oleju. Następnie doprawiamy je do smaku tak jak lubimy, te zostały obficie posypane papryką i lekko posolone posypać przygotowaną mieszanką przypraw, po doprawieniu zsypać chipsy do metalowej miski.Czynność powtarzać, aż usmażymy wszystkie plastry kartofli. Gotowe chipsy są pyszne i chrupiące. Smacznego!
![Gotowe chipsy kartoflane podajemy z pikantnym dipem.](http://www.gotujmy.pl/ri/124485_domowe-chipsy-kartoflane-wg-piotra_0_0.jpg)
![Wrzucać partiami plastry kartofli i smażyć je na złoto](http://www.gotujmy.pl/ri/124485_domowe-chipsy-kartoflane-wg-piotra_2_0.jpg)
![Wyciągamy je łyżką cedzakową na rozłożony ręcznik papierowy](http://www.gotujmy.pl/ri/124485_domowe-chipsy-kartoflane-wg-piotra_3_0.jpg)
![Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...](http://www.linkwithin.com/pixel.png)