Ciasto z ananasami i kremem ananasowym

Mocno kakaowe ciasto ananasami i kremem ananasowym

ciasto ananasowe

1 kostka margaryny Kasia

2/3 szklanki mąki pszennej

2/3 szklanki kaszy manny

2/3 szklanki wiórek kokosowych

1 filiżanka cukru trzcinowego

4 łyżki kakao ( 2 łyżki do ciasta + 2 łyżki do polewy)

5 jajek

1 opakowanie ananasów z puszki (10 plastrów) i 150 ml soku

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

18 szt. ciasteczek Petit Beurre

5 łyżek cukru (4 łyżki do polewy+ 1 łyżka do kremu)

1 łyżka margaryny Kasia do posmarowania tortownicy

1 łyżka wiórek kokosowych do posypania tortownicy

1 budyń śmietankowy

Do miski wsypać mąkę, wiórki kokosowe i kaszkę manną, oraz 2 łyżki kakao, dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, dodać cukier trzcinowy i ubić na sztywno. 2/3 kostki margaryny Kasia rozpuścić w rondelku i przestudzić. Do ubitej piany dodać stopniowo żółtka, cały czas miksując wlać rozpuszczoną margarynę, Następnie dodać mąkę wymieszaną z sypkimi składnikami, dokładnie wymieszać robotem. Kwadratową tortownicę posmarować margaryną, obsypać wiórkami kokosowymi, przełożyć do niej ciasto. Wstawić do gorącego piekarnika z włączonym termoobiegiem na 180 stopni, piec 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i na gorące ciasto wylać gorący krem budyniowy z ananasami przygotowany w następujący sposób: Zlać do rondelka sok z ananasa (około 150 ml) dodać 1 łyżkę cukru, zagotować. Wlać opakowanie budyniu śmietankowego wymieszanego w 150 ml zimnej wody, cały czas mieszając zagotować, wsypać do kremu 5 drobno posiekanych plastrów ananasa, wymieszać i gorący krem wylać na ciasto. Na gorącym kremie ułożyć ciastka Petit Beurre. W miejscach gdzie nie mieszą sie całe ciastka, ułożyć ostrożnie przekrojone mniejsze kawałki. Na ciastka wylać polewę czekoladową przygotowaną w następujący sposób: Do rondelka włożyć 1/3 kostki margaryny Kasia, wsypać 4 łyżki cukru, 2 płaskie łyżki kakao i 1 łyżkę wody, wymieszać i zagotować, gotujemy tak długo aż cukier się rozpuści, gorącą polewą polać wierzch naszego ciasta i obsypać pozostałymi ananasami pokrojonymi w małe romby, Ciasto jest gotowe jak zastygnie polewa.

Ciasto ananasowe skłąda się zkilku warstw, ciasta kakaowego, kremu, ciasteczek i polewy W misie mieszamy wszystkie sypkie składniki oprócz cukru Do ubitych jajek i margaryny dodajemy sypkie składniki Przygotowujemy krem ananasowy z sokiem, budyniem i ananasami Na ciastka wylewamy polewę czekoladową i pokrojone ananasy
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *