Faszerowane muszle z makaronu

Te faszerowane muszle z makaronu polecam jako doskonałą przekąskę, zarówno na ciepło jak i na zimno. Muszle po ugotowaniu są sprężyste, nie rozpadają się, ani nie zmieniają kształtu. Możemy farsz przygotować akurat z tego co mamy w lodówce:  pieczarki, mięso mielone, ser, rybę czy coś innego, mamy tu duże pole do popisu. Ty razem postanowiłam do muszli przygotować farsz z pieczarek, cebuli i tartego sera, wszystko dobrze przyprawiłam ognistą mieszanką przypraw. Możemy do muszli przygotować sos, w którym można je zapiec, ale ja posypałam je tylko startym serem.

– 100 g makaronu żytni razowy muszla
– 150 g sera greckiego
– 1 cebula
– 250 g pieczarek
– sól morska prowansalska Kamis
– ognista mieszanka przypraw Kamis
– sól do gotowania makaronu
– świeże listki majeranku
– 1 łyżka bułki tartej
– 1 łyżka margaryny lub masła


Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu,  odcedzamy. Następnie hartujemy zimną wodą i ponownie odcedzamy.

Przygotowujemy farsz:

Pieczarki i cebulę siekamy bardzo drobno, ja wykorzystałam szatkownicę Triblade Kenwood. Farsz podsmażamy na 1 łyżce oleju, doprawiamy solą morską prowansalską i ognistą mieszanką przypraw. Zostawiamy farsz aż przestygnie, dodajemy starty ser i mieszamy. Faszerujemy nim muszle makaronowe, muszle układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym margaryną, obsypanym bułką tartą.

Muszle posypujemy dodatkowo tartym serem . Zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku do rozpuszczenia się sera.

Podajemy muszle obsypane świeżymi listkami majeranku, jako dodatek podajemy jakiś dip na bazie pomidorów lub zwykły keczup,  efekt smakowy murowany:)

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *