Koktajl z krewetek przeważnie przygotowuję jako przystawkę na domowe imprezy, ale również robię bez okazji, gdyż lubię jeść krewetki. Pierwszy raz jadłam krewetki ponad 30 lat temu w Berlinie właśnie pod postacią koktajlu, zakochałam się wtedy w owocach morza. To jedna z moich ulubionych zakąsek. Jest elegancka i prosta w przygotowaniu. Mój koktajl z krewetek jest lekki, orzeźwiający i smaczny. Często koktajl z krewetek przygotowuję na bazie majonezu i keczupu, z tzw. sosem tysiąca wysp. Zawsze smak i składniki koktajlu przygotowuję pod mój gust.
Jakich Ty użyjesz składników i jak doprawisz koktajl zależy wyłącznie od Ciebie. Ale proponuję Ci wykorzystać mój przepis na koktajl z krewetek. Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza, mieszkając w portowym mieście mamy ich pod dostatkiem! Do przygotowania tego koktajlu wykorzystałam regionalne krewetki łowione w Büsum na morzu Północnym, rzut beretem od Hamburga. Büsumer Krabben to małe, brązowe krewetki, które po ugotowaniu i obraniu są lekko różowe i mają ok. 1 cm długości. Raz skusiłam się i kupiłam te krewetki jeszcze w pancerzykach, ale bardzo długie obieranie i garstka krewetek z tego co kupiłam spowodowała, że teraz kupuję już obrane krewetki J
Składniki na 2 porcje koktajlu z krewetek:
150 g ugotowanych i obranych krewetek koktajlowych ( u mnie Büsumer Krabben)
1 ząbek czosnku
pół świeżego ogórka bez skórki
posiekany szczypiorek
½ limonki
1 kopiasta łyżka majonezu
2 kopiaste łyżki gęstego jogurtu naturalnego np. greckiego
sól, biały pieprz
Koktajl z krewetek, przepis krok po kroku. Obranego ze skórki ogórka kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy nasiona, następnie kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski. Następnie dodajemy ugotowane i obrane krewetki. Dodajemy 1 kopiatą łyżkę majonezu oraz 2 kopiate łyżki jogurtu greckiego. Doprawiamy solą i białym pieprzem, dodajemy sok z połowy limonki i np. szczypiorek lub koperek. Delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Gotowy koktajl z krewetek wstawiamy do lodówki na około pól godziny, aby składniki się przegryzły. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony i świeżo zrobiony. Gdy dłużej postoi może podejść wodą z ogórka. Koktajl z krewetek podajemy np. w kieliszkach wyłożonych sałatą rzymską.
Dobra rada:
Możemy zrobić też owocowy koktajl z krewetek w Niemczech nazywany Krabben-Cocktail, uwielbiam z dodatkiem posiekanego miąższu z grapefruita i mango, podaję na liściach sałaty tak jak na poniższym zdjęciu.