Najlepszy przepis na śledzie w sosie pomidorowym z korniszonami.
Polecam Wam w tym roku najlepszy przepis na śledzie w sosie pomidorowym bez rodzynek i śliwek, za to z korniszonami i duszoną cebulą.W naszym domu śledzie to obowiązkowy punkt wigilijnego menu. Każdego roku staramy się przygotować je w wielu smakach, u nas każdy znajdzie idealny przepis dla siebie. Zanurzone w pikantnym aromatycznym pomidorowym sosie śledzie smakują jak śledzie po kaszubsku w wersji klasycznej , a z dodatkiem pysznych korniszonów ta nasza wersja będzie po prostu HIT -em wigilijnego menu. Jak zrobić śledzie w sosie pomidorowym z korniszonami?
To bardzo dobry przepis, nawet jeśli ktoś o gotowaniu nie ma zielonego pojęcia, to tym przepisem na śledzie bez trudu zaskoczy gości.
Najlepszy przepis na śledzie w sosie pomidorowym z korniszonami, składniki:
- 1/2 kg śledzi solonych
- 1/2 kg cebuli
- 150 ml dobrego pikantnego ketchupu lub słoiczek przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju + 1 do smażenia cebuli
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczka pieprzu
- 2 liście laurowe
Najlepszy przepis na śledzie w sosie pomidorowym z korniszonami, jak zrobić? Solone śledzie moczymy w zimnej wodzie przez minimum 2 godziny, polecam kilka razy zmienić wodę. Wymoczone filety śledziowe osuszamy na ręczniku papierowym, następnie kroimy w małe kawałki. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na 1 łyżce oleju aż będzie miękka. Korniszony kroimy w drobną kostkę. W rondelku zagotowujemy 1/2 szklanki wody, dodajemy pikantny ketchup, cukier, wlewamy ocet i olej , dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę i pieprz. Jeśli zamiast ketchupu wykorzystaliście przecier pomidorowy to zastąpcie słodką paprykę pikantną wersją. Mieszamy wszystko i gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy cebulę i korniszony, całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy sos jest zimny dodajemy do niego pokrojone śledzie, mieszamy, przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na minimum 1 dzień. Można też śledzie ułożyć warstwowo naprzemiennie z sosem, ale wersja wymieszana jest najlepsza w smaku.
Po odpowiednim schłodzeniu można już śledzie podawać i jeść ze smakiem.
Ps. Warto wiedzieć, że śledzie w sosie pomidorowym z korniszonami najlepiej smakują na drugi, a nawet na trzeci dzień!