Naleśnikowe roladki z łososiem, sosem tatarskim i sałatą

Wszyscy szukają pomysłów na Sylwestrowe menu, więc ja służę pomocą.

Na ten jedyny dzień w roku postanowiłam przygotować naleśniki wytrawne : naleśnikowe roladki z łososiem, sosem tatarskim i sałatą. Naleśniki wytrawne… idealne na śniadanie… idealne, jako przekąska na imprezę,… idealne jako posiłek o różnych porach dnia…

Nalesnikowe roladki

Roladki naleśnikowe

Obok naleśnikowych roladek z łososiem doskonale sprawdzą się na imprezie Sylwestrowej, czy karnawałowej. Rolowane, krojone, mini przekąski, tzw. finger food, na jeden kęs, no może na dwa kęsy. Polecam!

Naleśniki są przygotowane na bazie jogurtu greckiego, w cieście jest zaś siekany koperek. Podobne już robiłam, ale były to naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami.

Naleśnikowe roladki okazały się bardzo smaczne, do tego są efektowne, będą ozdobą stołu.
Składniki na 2 naleśniki wg tego przepisu, czyli 12 roladek:
1/2 szklanki jogurtu greckiego
2 łyżki mleka
1 jajko
szczypta soli
4 łyżki mąki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka siekanego koperku Kotanyi
1 łyżeczka oleju rzepakowego do ciasta + 1 łyżeczka do smażenia
Przygotowanie:
Jogurt mieszamy z mlekiem, dodajemy jajko, szczyptę soli, roztrzepujemy za pomocą trzepaczki.  Dodajemy oba rodzaje mąki, dokładnie mieszamy masę za pomocą trzepaczki. Wsypujemy suszony koperek i wlewamy łyżeczkę oleju, mieszamy za pomocą trzepaczki. Smażymy naleśniki na  patelni posmarowanej łyżeczką oleju z obu stron, odwracamy za pomocą łopatki, smażymy szybko (ok 30 sekund z 1 strony) bo naleśniki szybko się smażą. Studzimy.
Składniki na farsz:
sos tatarski Winiary
– plasterki domowego gravlaxu z łososia
– mix sałaty
Sosem tatarskim smarujemy naleśniki.Rozrzucamy sałatę, układamy cienkie plastry łososia. Całość dokładnie rolujemy, dociskamy i zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na godzinę. A potem, kroimy naleśniki w krążki i jemy ze smakiem!
Nalesnikowe roladki z łososiem
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *