Roladki z daktyli i boczku. Daktyle z boczkiem
Słodki daktyl i słony boczek to według mnie idealne połączenie na przekąskę o niepowtarzalnym smaku.
Daktyle zawinięte w wędzony boczek i usmażone na patelni. Brzmi smacznie! Zamiast daktyli plastrami boczku można owinąć suszone śliwki lub morele bez pestek, a ilość roladek zależy od ilości gości i ich apetytu.
Za chwilę Andrzejki, potem będziemy żegnać stary rok, Karnawał też za chwilę nas zaskoczy, na pewno będziecie szukać przepisów na szybkie przekąski. Znów będziecie mieć dylemat co przygotować do jedzenia na andrzejkową, sylwestrową, czy karnawałową imprezę. Na imieniny i urodziny też, na kolację przy świecach przekąska też jest wskazana. Dlatego chcę Wam pokazać jak przygotować smaczną i prostą przekąskę, którą zrobi każdy, nawet najmniej zaawansowany kuchcik. Nie wszystkim jednak ta przekąska przypadnie do serca, są osoby, które nie lubią łączyć słodkiego ze słonym i uważają, że miejsce boczku jest w jajecznicy.
Ale ja lubię nietypowe połączenia dlatego podaję Wam ten przepis na roladki z daktyli i boczku. Sprawdź, jak przygotować te wyśmienite roladki.
Składniki:
plastry wędzonego bekonu,
tyle samo suszonych daktyli bez pestek,
sos sojowy- ok. ½ szklanki (opcjonalnie)
ręczniki kuchenny
Przepis na Roladki z daktyli i boczku. Daktyle z boczkiem.
Jeśli chcesz podkręcić smak suszonych daktyli to polecam je zamoczyć w sosie sojowym, ale ten zabieg nie jest konieczny! To trik dla smakoszy, bez sosu sojowego daktyle w boczku będą równie smaczne. Daktyle przekładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy na ok. 5 minut. Daktyle zawijamy w plastry boczku, spinamy wykałaczką. Można roladki upiec w piekarniku w 180°C przez 10-15 minut lub usmażyć na patelni.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej daktyle z boczkiem przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące. Odsączamy na papierze kuchennym i podajemy na ciepło lub na zimno. Podajemy z wytrawnym czerwonym winem .
Pingback: Przekąski i przystawki na różne okazje - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię