Ten sos powstał na bazie domowych śliwkowych powideł. Sos śliwkowy jest doskonałym dodatkiem do mięsa drobiowego, wieprzowego, czy wołowiny.
SKŁADNIKI:
- 1 szkl. powideł śliwkowych,
- 6 łyżek cukru,
- 2 łyżki octu winnego,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
Do rondelka dodajemy szklankę domowych powideł śliwkowych, dodajemy 3 łyżki wody, 6 łyżek cukru, 4 łyżki sosu sojowego, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy 2 łyżki octu winnego, podgrzewamy do zagotowania, następnie dusimy jeszcze 3 minuty. Przekładamy do małych szklanych pojemniczków, dekorujemy zieloną pietruszką. Podajemy do pieczonego drobiu i zimnych mięs np. schabu.
Uwielbiam takie dodatki do mięsa. Wzbogacają i uatrakcyjniają smak…
pierwszy raz zrobilam sos sliwkowy – wyszlo pysznie, bardz smaczny przepis!
super pomysł z sosem śliwkowym do mięsa – także uwielbiam ten dodatek.