Śliwkowy sos do mięsa

Ten sos powstał na bazie domowych śliwkowych powideł. Sos śliwkowy jest doskonałym dodatkiem do mięsa drobiowego, wieprzowego, czy wołowiny.

SKŁADNIKI:

  • 1 szkl. powideł śliwkowych,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

Do rondelka dodajemy szklankę domowych powideł śliwkowych, dodajemy 3 łyżki wody, 6 łyżek cukru, 4 łyżki sosu sojowego, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy 2 łyżki octu winnego, podgrzewamy do zagotowania, następnie dusimy jeszcze 3 minuty. Przekładamy do małych szklanych pojemniczków, dekorujemy zieloną pietruszką. Podajemy do pieczonego drobiu i zimnych mięs np. schabu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Śliwkowy sos do mięsa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *