Śliwkowy sos do mięsa

Ten sos powstał na bazie domowych śliwkowych powideł. Sos śliwkowy jest doskonałym dodatkiem do mięsa drobiowego, wieprzowego, czy wołowiny.

SKŁADNIKI:

  • 1 szkl. powideł śliwkowych,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

Do rondelka dodajemy szklankę domowych powideł śliwkowych, dodajemy 3 łyżki wody, 6 łyżek cukru, 4 łyżki sosu sojowego, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy 2 łyżki octu winnego, podgrzewamy do zagotowania, następnie dusimy jeszcze 3 minuty. Przekładamy do małych szklanych pojemniczków, dekorujemy zieloną pietruszką. Podajemy do pieczonego drobiu i zimnych mięs np. schabu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Śliwkowy sos do mięsa

  1. Uwielbiam takie dodatki do mięsa. Wzbogacają i uatrakcyjniają smak…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. pierwszy raz zrobilam sos sliwkowy – wyszlo pysznie, bardz smaczny przepis!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>