Uwielbiam kanapki, czy też grzanki z pastami: Pasta rybna do kanapek, Pasta z avocado i sałaty, Pasta jajeczna. Moje dzisiejsze śniadanie to grzanki z pastą, która nazywa się Tapenada, której głównym składnikiem są czarne oliwki. Tapenada to idealna pasta do kanapek przygotowanych jako przystawki, tapenadę można też dodawać do makaronu tak jak pesto, można jej również użyć jako pasty do pieczonych ryb czy też warzyw. Tradycyjnie pastę przygotowuje się z czarnych oliwek, ale wykorzystując zielone oliwki też wychodzi ona wyśmienita. Nie lubię tapenady zmiksowanej na miazgę, wolę gdy składniki w tej paście są widoczne. Składniki jakie wykorzystałam do przygotowania tej pasty to: czarne oliwki, anchois, ostra papryczka, czosnek, oliwa i pieprz, no i grzanki z piekarnika.
Tapenada z czarnych oliwek z grzankami doskonale będzie prezentować się jako przystawka na imprezie.
Składniki na pyszną pastę z czarnych oliwek i anchois:
½ szklanki czarnych oliwek
1 filet anchois
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
biały pieprz
1 łyżka natki pietruszki
1 papryczka piri piri
Pasta z czarnych oliwek i anchois – przygotowanie:
Oliwki bez pestek, anchois, czosnek, pietruszkę, papryczkę, pieprz i oliwę miksujemy w blenderze, ale nie na miazgę (takiej tapenady nie lubię). Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można też dodać do pasty kapary, ale wg mnie one są za słone i za bardzo przytłaczają smak oliwek.
W między czasie przygotowujemy pieczone kromki bagietki. Bagietkę kroimy na 1,5 cm kromki, które skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy aż kromki bagietki ładnie się zrumienią. Wyjmujemy je z piekarnika i gdy lekko przestygną obkładamy je oliwkową pastą.
świetnie wyglądają:)
Pingback: Przekąski i przystawki na różne okazje - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię