Dzisiaj Rafał ma urodziny. Wczoraj chciałam mu zrobić słodką przyjemność, więc spytałam się co mam mu upiec na urodziny. Zrób mi pizzę. Myślałam, że padnę. Ale życzenie solenizanta, który urodził się w zimną Zośkę 24 lata temu jest dla mnie rozkazem. Pizza to ulubiona potrawa kuchni włoskiej mojego syna, no może na równi traktuje spaghetti bolognese. I jak zapewne już zdążyliście zauważyć, pizza często gości na naszym stole. Pizza ma różną postać: pizza rolls, czy też ma formę małych owalnych krążków lub jest kwadratowa o powierzchni blachy do pieczenia. Nieraz moja pizza jest na wysokim cieście, niekiedy jest cienka, zrobiona na płaskim placku z ciasta drożdżowego. Forma pizzy zależy od zachcianek zamawiającego;)
Dzisiaj przygotowałam więc 6 mini pizz, po 2 pizze z każdego rodzaju.
Są małe, owalne na cienkim, niezbyt wypieczonym drożdżowym cieście. Jedna pizza została obłożona kiełbasą salami i serem, druga dużymi plastrami szynki gotowanej, plastrami pomidorów i serem, trzecia z oliwkami czarnymi i zielonymi, z suszonymi pomidorami i świeżym rozmarynem.
No i co? Niech żyje Mini pizza urodzinowa (miks smaków) !!!
Składniki:
- 3 szkl mąki pszennej,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 200 ml wody
- 5 dag drożdży świeżych,
- 3 łyżki oleju,
- 6 plastrów salami
- 6 plasterków pomidora
- ser żółty
- 2 duże plastry gotowanej szynki
- czarne i zielone oliwki
- suszone pomidory
- rozmaryn, tymianek, bazylia
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku mieszamy wodę z olejem i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypujemy 2,5 szklanki mąki pszennej, wlewamy zaczyn, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym dodajemy 1/2 szklankę mąki i jeszcze chwilkę wyrabiamy.
Ciasto kroimy na 6 kawałków, dosyć cienko rozciągamy na owalny kształt. Obkładamy po 2 rodzaje mini pizze, tak jak napisałam wyżej. Każdy kawałek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną. Pizze wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
Pingback: Alfabetyczny spis przepisów A-Z (w trakcie realizacji) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom