Dzisiaj polecam wytrawne Muffiny drożdżowe faszerowane. Są bardzo podobne w przygotowaniu do bułek drożdżowych faszerowanych, cebularzy rolls, czy też do pizza rolls. Wytrawne babeczki są poręczne, można je zjeść na śniadanie, zabrać do pracy, czy na piknik. Są idealne do piwa. Zarówno na ciepło jak i na zimno smakują wyśmienicie. Z tego przepisu przygotowałam 6 dużych muffinów.
W drożdżowym cieście zrobiłam małe wgłębienie i tam nałożyłam farsz przygotowany z pieczarek, boczku, cebuli i żółtego sera..
Polecam też roladki z szynką parmeńską i pizza rolls.
Muffiny drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki.
Składniki:
- 2,5 szkl mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 200 ml wody
- 1 op. suszonych drożdży,
- 3 łyżki oliwy,
- boczek
- ser żółty
- 1 cebula
- Pieczarki
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z oliwą. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy wodę, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy ok. 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 30 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym, ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i jeszcze chwilkę wyrabiamy. W czasie gdy ciasto wyrasta w piekarniku przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę i boczek w kostkę, przekładamy na patelnię i podsmażamy na tłuszczu który wytapia się z boczku, studzimy. Dodajemy ser pokrojony w kostkę, mieszamy.
Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 6 kawałków, które wkładamy do silikonowej formy na muffiny trochę większej od tradycyjnej, nie smarujemy formy tłuszczem. W każdej kawałku drożdżowego ciasta robimy wgłębienie do którego wkładamy farsz i zostawiamy jeszcze na ok. 15 minut. Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Studzimy je na kratce, dekorujemy natką pietruszki. Te muf finy jednak nie mają dane wystygnąć, gdyż gorące są najlepsze jak twierdzi moja rodzina. Smacznego!