Schab faszerowany podgrzybkami

Dzisiaj polecam kolejny przepis na mięso faszerowane sezonowym farszem: grzybami.  Tym razem jako farsz do schabu zostały wykorzystane (zebrane przez nas w lesie grzyby) duszone podgrzybki pokrojone wraz z cebulką w drobną kosteczkę. Do doprawienia zastosowano 3 składniki: sól, pieprz i tymianek. Całość do smażenia została zapakowana w domowej roboty papirus, czyli papier do pieczenia posmarowany olejem i posypany przyprawami. Polecam również przygotować schab faszerowany cukinią.
schab faszerowany podgrzybkamischab faszerowany podgrzybkami
Składniki:
4 plastry schabu dobrze rozbite,
3 plastry sera żółtego
sól, pieprz,
suszony tymianek
8 podgrzybków
1 cebula
2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie: Umyte i osuszone podgrzybki kroimy w drobną kostkę wraz z cebulką. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżka oleju, doprawiamy, chwilkę podsmażamy i podlewamy niewielką ilością wody, dusimy ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas, studzimy. Kawałki papieru do pieczenia smarujemy olejem i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dobrze rozbite plastry schabu (po 2 na porcję) układamy bay na siebie zachodziły, doprawiamy od wewnątrz solą, pieprzem i tymiankiem, układamy po 1,5 plastra sera, wzdłuż plastra schabu układamy farsz grzybowy. Schaby zwijamy ciasno jak roladę wołową, układamy na papierze, zawijamy, spinamy wykałaczkami i układamy na suchej patelni, smażymy  po 5 minut z każdej strony pod przykryciem, to wszystko. Ściągamy z patelni, zostawiamy aby  mięso odpoczęło, rozwijamy z papieru i możemy przekroić roladki schabowe na 3 części. Ja podałam Schab faszerowany podgrzybkami z surówką z włoskiej kapusty, z porem, marchewką, jabłkiem i sosem majonezowo-jogurtowym. Smacznego!
schab faszerowanyschab faszerowany

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Schab faszerowany podgrzybkami

  1. Pingback: Schab faszerowany, z ryżem i groszkiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.