Schab faszerowany, z ryżem i groszkiem

Polecam kolejny przepis na faszerowany schab, tym razem farszem jest pesto z suszonych pomidorów i ser mozzarella. Ostatnio polecaliśmy Wam przepis na schab z sezonowym farszem: podgrzybkami  i schab faszerowany cukinią .  Jako farsz do schabu zostało wykorzystane gotowe pesto z suszonych pomidorów, oraz plastry sera mozzarella. Do doprawienia schabu zastosowana została kostka mięsna Winiary i świeżo mielony czarny pieprz.  Jak ktoś nie używa w kuchni tego typu produktów, wystarczy kostkę mięsną zastąpić solą i przyprawami, które lubi. Ale Marco Pierre White`a też przygotowywał piersi kurczaka z kostką rosołową.
Przepis na Schab faszerowany, z ryżem i groszkiem. Uwielbiam świeży groszek lub mrożony, ten z puszki nigdy mi nie smakował.

Schab faszerowanySchab faszerowany
Składniki na 2 porcje:
3 plastry schabu dobrze rozbite,
pesto z suszonych pomidorów
1 ser mozzarella
sól lub kostka mięsna Winiary i grubo mielony czarny pieprz,
1 łyżka oleju rzepakowego
100 g ryżu dziki & parboiled
zielony groszek mrożony (ok. 2/3 szklanki)

Przygotowanie:  Dobrze rozbite plastry schabu doprawiamy solą, lub z jednej strony pokruszoną połową kostki mięsnej i grubo mielonym czarnym pieprzem, smarujemy pesto z suszonych pomidorów, układamy plastry sera mozzarella. Każdy plaster schabu zwijamy ciasno jak roladę wołową, spinamy wykałaczkami i układamy na rozgrzanej patelni, smażymy  po 5 minut z każdej strony pod przykryciem, wsypujemy ryż i chwilkę go prażymy, podlewamy wodą, dodajemy resztę kostki mięsnej i dusimy aż schab będzie miękki, a ryż stanie się sypki. Dorzucamy mrożony groszek, przykrywamy pokrywką, dusimy aż groszek zmięknie i przestanie być surowy. Schab faszerowany pesto i serem podany z ryżem i groszkiem to doskonałe danie obiadowe. Smacznego!

schab faszerowanyschab faszerowanyschab faszerowany

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.