Pizza mini po bałkańsku

Dzisiaj proponuję mini pizze po bałkańsku. Skąd nazwa, ano od składników, których użyłam – nowość Premium Rosa- bałkański sos Lutenica oraz zioła dalmatyńskie, oraz ostre jak brzytwa papryczki Chili peperoncini Kotanyi. Wszystkie te składniki powodują, że danie w klimacie związane jest z kuchnią bałkańską.

Składniki:

  • 3 szkl mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczki ziół dalmatyńskich Kotanyi
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • 250 ml wody
  • 5 dag drożdży,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1/2 łyżeczki chili peperoncini Kotanyi
  • plastry salami
  • plastry kiełbasy po góralsku
  • 8 łyżeczek sosu Lutenica łagodna
  • pestki dyni
  • plastry sera Gouda
  • mały por

PRZYGOTOWANIE:

W rondelku mieszamy wodę z oliwą i 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży, dodajemy jajko i mieszamy. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej,wsypujemy 1 łyżeczkę suszonych ziół dalmatyńskich, wlewamy zaczyn, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym. Blachę obsypujemy mąką, z ciasta robimy wałek i kroimy w plastry. Ciasto przekładamy na blachę i wałkujemy, tworząc owalne kształty. Każdy kawałek smarujemy sosem Lutenica, posypujemy ziołami. Ser, salami, kiełbasę kroimy w paski i układamy na cieście, część ciasta posypujemy plasterkami pora i pestkami dyni. Pizze wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, rozkładamy na talerze. Możemy posypać plasterkami czarnych oliwek.

Inne propozycje na pizze znajdziecie tutaj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *