Pizza mini z kurkami

Dzisiaj proponuję mini pizze z kurkami. Piotrek znosi je do domu, miejsca w zamrażarce już brak, postanowiłam zaryzykować i zrobić z nich farsz do pizzy. Powiem szczerze, że nie spodziewałam się że na pizzy będzie taki wspaniały efekt smakowy. Głównym dodatkiem do tej wspaniałej smakowo pizzy  jest sos Lutenica, zioła dalmatyńskie, oraz ser mozzarella. Wszystkie te składniki powodują, że danie w klimacie związane jest z kuchnią bałkańską z dodatkiem naszego leśnego akcentu.

Składniki:

    • 3 szkl mąki pszennej,
    • 1 jajko,
    • 1 łyżeczki ziół dalmatyńskich Kotanyi
    • 1 łyżeczka cukru,
    • 1/2 łyżeczka soli,
    • 200 ml wody
    • 5 dag drożdży,
    • 3 łyżki oleju,
    • 2 cebule
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 kg kurek
    • sól i pieprz do smaku Kamis

 

  • 8 łyżeczek sosu Lutenica łagodna
  • 1 ser mozzarella

PRZYGOTOWANIE:

Kurki czyścimy ze ściółki, płuczemy na durszlaku. Cebulę siekamy z czosnkiem w szatkownicy Triblade, ale niezbyt drobno. Dusimy cebulę z czosnkiem na 1 łyżce oleju, dodajemy kurki, dusimy do odparowania płynu, doprawiamy farsz solą i pieprzem.W rondelku mieszamy wodę z olejem i 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży, dodajemy jajko i mieszamy. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej,wsypujemy 1 łyżeczkę suszonych ziół dalmatyńskich, wlewamy zaczyn, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym jeszcze chwilkę wyrabiamy. Blachę obsypujemy mąką, z ciasta robimy wałek i kroimy w plastry – wyszło 8 kawałków. Ciasto przekładamy na blachę i wałkujemy, tworząc owalne kształty. Każdy kawałek pciasta smarujemy sosem Lutenica, układamy farsz z kurek, obkładamy każdy kawałek 3 plastrami mozzarelli. Pizze wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, rozkładamy na talerze. Ja udekorowałam cytrynowym tymiankiem i papryczkami piri piri.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Pizza mini z kurkami

  1. On znosi, a ja potem muszę je czyścić;) wolę blanszowane kurki zamrażać bo wtedy są świetne jako dodatek np. do jajecznicy, gulaszu. A pizza jest faktycznie pyszna, robiłam taka pierwszy raz.

  2. Jej, tak przeglądam te przepisy i aż mi pachnie lasem.. Też zazdroszczę mężczyzny lubiącego chodzić na grzyby.. mój twierdzi, że tam zbyt dużo robali. ;<

    Serdecznie dziękuję za dodanie przepisu do akcji "Męska uczta!" 😉

Skomentuj Paulina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *